FbPixel
Öko

Nemzetközi Zöld Építés Hete – Magyarországon 15 helyszínen szeptemberben

Nemzetközi Zöld Építés Hete – Magyarországon 15 helyszínen szeptemberben

2023-ban az eddiginél még színesebb programokkal, több mint 15 helyszínen várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete - tudta meg az fmbusiness.hu.

A World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő programsorozatot idén a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között rendezi meg.

Nem maradt sok időnk…

Nem maradt sok időnk arra, hogy mindenki számára fenntartható jövőt teremtsünk, elkerülve a környezeti katasztrófákat. Globális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy egészséges összhang jöjjön létre a természet és az emberiség között minden egyes szektorban. Különösen fontos az átalakulás az építésgazdaságban és az ingatlanszektorban, hiszen az épületekkel kapcsolatos kibocsátások a teljes globális szén-dioxid lábnyom 37%-át teszik ki.  A fenntarthatósági célok teljesítéséhez és az építési ágazat karbonmentes átalakulásához most kell konkrét, hatékony intézkedéseket tenni.

„Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!”

Pontosan ezért lett az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” a szlogenje az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének. Talán még elkerülhetjük rendszereink összeomlását és a klímaváltozás okozta társadalmi és gazdasági problémákat…

Ahogy a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) fogalmaz, nem egyszerű, sőt kifejezetten akadályokkal és kihívásokkal teli ez az átalakulás és folyamat. Disztruptív, a korábbi gondolkodásmintákkal szembemenő, de jövőbiztos gondolkodásmódot kíván meg mindannyiunktól. A jövő nem lehet életképes a szektor több szereplőjének hatékony együttműködése és együtt gondolkodása nélkül. Ezért is dolgozik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) immár 14 éve, 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platformként és közösségként.

A programsorozat célja

A Nemzetközi Zöld Építés Hete „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a HuGBC célja az, hogy jövőbemutató gyakorlati példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segítse elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket. Az Egyesület a hét szakmai programjaival katalizálni szándékozik a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását.

A HuGBC az eddigi évekhez megszokottan széleskörű szakmai programokkal készül, öt teljes napon keresztül több mint 15 helyszínen várja az érdeklődőket.

Green Walk épületbejárás

A Green Walk sétákon máskor nem látogatható épületeket lehet bejárni szakmai vezetéssel. Ez a különleges lehetőség már hosszú évek óta vonzza az érdeklődőket, hiszen az egy hét alatt a környezettudatos építés számos jó példája megtekinthető.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete 2023-ban új programokkal is színesedik. A globális, szisztematikus átalakulás gyakorlati lépéseit támogatva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete két workshop-ot is szervez majd. Az egyesület szakmai koordinációja és egy díjnyertes fenntarthatósági designjáték segítségével a szakmai résztvevők az épített környezet karbonsemleges jövőképét tervezik majd meg. A műhelymunkák célja, hogy konkrét, cselekvésorientált javaslatok születhessenek meg arra vonatkozóan, hogy milyen típusú tevékenységeket szükséges ma végrehajtani az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt jövő felé való elmozdulás érdekében. A workshopra az épített környezet karbonsemlegessége iránt elkötelezett szakembereket várják.

Green Talk, online beszélgetés a karbonsemleges építési termékekről

Az eseménysorozat idén is elmaradhatatlan része a Green Talk, ahol ezúttal karbonsemleges építési termékeket és technológiákat mutat be az egyesület egy online beszélgetés keretében. A fa mellett a kenderrel – mint egy új, innovatív építési termék alapanyagával – már most is lehetséges a nettó zéró karbonmérlegű épületek kivitelezése.

Fülöpné Dr. Hegedűs Éva, HuGBC ügyvezető titkára elmondta:

A Nemzetközi Zöld Építés Hete okkal lett a korábbi évek legkedveltebb eseménye a HuGBC programjai közül. Ez egy nagyon kivételes alkalom és összefogás, hiszen az ernyőszervezetünkkel, a WorldGBC-vel karöltve a HuGBC a világ minden földrészén azonos időszakban lép fel a szükséges globális átállás felgyorsítása érdekében. Szeptember 11-15. között a programjainkkal arra ösztökéljük tagjainkat és az építőipari szereplőket, hogy tegyenek megfelelő lépéseket az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése és egy energiahatékony, regeneratív és igazságos épített környezetre való átállás érdekében."

A Nemzetközi Zöld Építés Hete nem csak egy kiváló lehetőség a szakmai konzultációra és együtt gondolkodásra, hanem az itt szervezett programokon való részvétel remélhetőleg konkrét cselekvésre is ösztönzi majd az ágazati szereplőket. Most már egyre tisztábban, a piaci folyamatokban is érzékelhető az a dinamika, amely a következő éveket mozgásba hozza az építőiparban és az ingatlanszektorban. Elengedhetetlenné válik a karbonmentes építkezés, felújítás és épületüzemeltetés eszméjének és gyakorlatainak beépítése a mindennapokba. „Tedd meg, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy.” - mondta Theodore Roosevelt. Nagyon aktuális ez a gondolat ebben az átalakulásban. Hiszen arra mutat rá, hogy bár mindenki más alapokkal indul el és máshol tart ezen az úton, arra kell biztatni mindenkit, hogy cselekedjen és a saját szervezete számára legjobban működő megoldásokat találja meg. Ebben a Nemzetközi Zöld Építés Hete programjai és az új „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt” workshopunk is segítségére lesz" - tette hozzá Szarvas Gábor, az egyesület elnöke.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.