FbPixel
Épületüzemeltetés

Életmentő ablaktisztító robotot fejlesztettek

Életmentő ablaktisztító robotot fejlesztettek

A létesítményüzemeltetés speciális területe a több emelet magas épületek ablakfelületeinek tisztítása. A magasság jelentette veszély mellett az üvegről visszaverődő hő és az erős szél is extrém terhelést jelent a speciálisan képzett takarítók számára. A biztonság és hatékonyság szem előtt tartásával a Skyline Robotics és a KUKA Robotics életmentő ablaktisztító robotot fejlesztett!

A több emelet magas irodaépületek, bevásárlóközpontok ablakainak tisztítása egyértelműen a világ egyik legnehezebb munkája. „Szó szerint olyan, mintha egy sütőben dolgoznál. Ez egy piszkos, unalmas és életveszélyes munka”idézi Michael Brownt, a Skyline Robotics vezérigazgatóját az FMnewsroom.com. A munka veszélyeit és fontosságát felmérve a telavivi székhelyű vállalat a KUKA Robotics-szal együttműködve kifejlesztette a világ első, akár felhőkarcolókon is alkalmazható ablaktisztító robotját.

Az első robotot New York ihlete

A robot ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor Brown New York utcáin vezetve felfigyelt a felhőkarcolókat és más magas épületeket tisztító alpinistákra.

„Azt mondtam magamban, nem hiszem el, hogy ezek az emberek még mindig kézzel tisztítják az ablakokat. Miért nem használnak robotokat?” – emlékszik vissza.

Brown 2017-ben találkozott Avi Abadival, a Skyline Robotics alapítójával, aki akkorra már kifejlesztett egy prototípust fényérzékelésre és távolságmérésre alkalmas Lidar kamerákkal és érzékelőkkel. Az első berendezés képes volt az épületfelületek scannelésére, az ívek és sarkok beazonosítására és az optimális tisztítási útvonal kiszámítására.

Automatizált ablaktisztító megoldások ésm általános problémák

Sok vállalat kísérletezik automatizált ablaktisztító megoldásokkal, de általános probléma, hogy maximum 10 emeletes épületekre tervezik a gépeket, amik sok esetben nem takarítanak elég alaposan. A Skyline Robotics 5 éves fejlesztés után megalkotta a világ első sokemeletes robot ablaktisztítóját, az OZMO-t.

„A robot három-négyszer gyorsabban takarít, mint egy ember, nem tart szünetet és éjszaka is dolgozik” – összegzi Brown, hozzátéve: „Az emberi erőforrás tekintetében rengeteg munkalehetőség kínálkozik a robotok irányítására, mozgatására vagy áthelyezésére.”

Ozmo lát, érez és gondolkodik: másodpercenként kb. kétszázszor optimalizálja az útvonaltervezést

Az Ozmo a KUKA KR AGILUS robotkarját számítógépes kamerarendszerrel, mesterséges intelligenciával és gépi tanulási technológiákkal ötvözi. Az áram- és vízellátás érdekében úgy tervezték, hogy illeszkedjen az épületben meglévő épületkarbantartó egységek infrastruktúrájába, magából az épületből gyűjtve az áramot és vizet. A kosárban az irányítópult többféle érzékelőt és számítógépet tartalmaz.

„A robotkar kommunikál a Lidar kameráva, és a tisztítókefe végén található nyomaték-érzékelővel, így biztosítva a látást és az „érintés” érzését az Ozmo számára” – magyarázta Ross Blum, a Skyline Robotics elnöke. "A rendszerszoftver adatokat gyűjt több különböző kamerából és érzékelőből és központi „agyként” folyamatosan, másodpercenként kb. kétszázszor optimalizálja az útvonaltervezést és automatizálja az Ozmo mozgását a felhőkarcoló üveghomlokzatán."

Magas irodaházak létesítménygazdálkodóinak álommunkatársa lehet ez a robot

A Skyline a jövőben még többet szeretne kihozni a robotokból. Terveik között szerepel olyan eszközök fejlesztése, melyek munka közben képesek ellenőrizni az épületek homlokzatát és felmérni az esetleges sérüléseket, szivárgásokat, törött ablakokat és egyéb karbantartási problémákat. Továbbá olyan robotok építésében is gondolkodnak, melyek képesek hajók, repülőgépek vagy bármilyen más nagy vagy kihívást jelentő szerkezet megtisztítására.

Fotó, videó: kuka.com, skylinerobotics.com

AMH
48 cikk