FbPixel
Jövő

Nem épül több hagyományos irodaház Budapesten?

Nem épül több hagyományos irodaház Budapesten?

Felröppent a hír, miszerint új idők jönnek a nagyvárosi – így a budapesti – irodapiacon, vége a hagyományos irodaházépítési láznak. 

Az igazi kérdés már nem az, hogy milyen irodára, hanem az, hogy egyáltalán milyen városokra lesz szükség a jövőben. Az öt-tíz éves bérleti szerződéseknek már most leáldozott, a bérlők ennél nagyobb rugalmasságot várnak el – boncolgatta a témát a vg.hu a Corvinus ingatlanmenedzser szakirányú továbbképzésének legutóbbi alumni rendezvényén elhangzottak alapján.

Milyenek lesznek a jövő irodái?

A jövő irodáit a generációk közti különbségek és a megváltozott igények befolyásolják. A fővárosi irodapiac meghatározó trendjeit illetően egyetértettek a résztvevők abban, hogy a hagyományos irodaházak építésének Budapesten – és egyébként a fejlettebb világ legtöbb nagyvárosában – leáldozott – mondták a rendezvényen. Hangsúlyozták: a fenntartható jövő, a fenntarthatósági elvárások nagyban befolyásolják, mi több, meghatározzák a fejlesztők gondolkodását.

Ahogy a vg.hu írja, a budapesti irodapiacon az irodaházak átlagéletkora 14 év körül mozog, és a 4,3 millió négyzetmétert elérő állomány közel negyede 2004 előtt épült. Érdekesség, hogy az A kategóriás épületek vannak a legnagyobb bajban, az elhangzottak alapján itt az üres területek 63,4 százalékát találjuk - tudta meg az fmbusiness.hu.

Bontani és újat építeni vagy környezettudatosan felújítani?

A rendezvényen egyetértettek abban, hogy a fővárosi irodaházak többségére ráférne az energetikai korszerűsítés. A C kategóriás irodaházaknál már eltérő vélemények voltak: bontani és újat építeni vagy környezettudatosan felújítani?

A rendezvényen kiemelték, hogy ma már az élményekért járnak be dolgozni, azaz a munkahelyi élmény jelentősége, biztosítása „mindenek előtt”.

Persze a (közeli) jövő ennél komplexebb kérdést vet fel, túlmutatva az irodaházakon: milyen városokra lesz szükség a jövőben?!

Forrás: vg.hu

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.