FbPixel
Építési technológiák

Nem egyszerű, de elkerülhetetlen az építőipar zöldítése

Nem egyszerű, de elkerülhetetlen az építőipar zöldítése

A legtöbb ország főbb célkitűzései között szerepel a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság. Mivel az építőipar és létesítménygazdálkodás a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős részéért felelős, a szektor zöldítése kiemelt fontosságú.

„Zöld ipari forradalom” az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság a márciusban bejelentett költségvetési terve is bizonyítja, komoly elkötelezettséget vállal a karbonsemlegesség eléréséért, és előtérbe helyezi a környezettudatos szemléletet. A „zöld ipari forradalmat” egy újonnan létrehozott infrastruktúra-bankon keresztül szeretnék elérni, amely a köz- és a magánszektor zöld projektjeinek finanszírozását szolgálja. A kormány szerint így 12 milliárd font tőke és adósságtőke, valamint további 10 milliárd font használható a tiszta energiával, a fenntarthatóbb épített környezettel és közlekedéssel, a digitalizációval, a víztakarékossággal és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos célkitűzések megvalósítására.

A szigetország ezzel komoly lépést tett a zöldebb jövő felé, ami más nemzetek számára is központi kérdés. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítani az építőiparra, létesítménygazdálkodásra, hiszen a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás ezen a területen kiemelkedően magas. De hogyan tehető még zöldebbé az ágazat?

  1. Zöldebb alapanyagok használata

A McKinsey tanácsadó cég szerint egyedül csak a cementgyártás az ipari szén-dioxid-kibocsátás körülbelül negyedéért felelős. A zöld alapanyagok használata itt központi kérdés. A hagyományos beton és cement alternatíváinak használata nagyot lendíthet az építőipar zöldítésén.

  1. Javítás újjáépítés helyett

A meglévő szerkezetek felújítását, javítását sok esetben túl munkaigényes feladatnak tekintik, ezért gyakori a bontás és az újjáépítés, mint a legegyszerűbbnek tűnő megoldás. Ám a felújításra való áttérés nagy mértékben csökkentheti az ipar környezetre gyakorolt negatív hatásait. A kulcs tehát a szemléletváltásban van: a létesítményüzemeltetők bevonásával érdemes számba venni a legújabb technológiákat, a hatékony működést és a legkevesebb környezeti ártalommal járó megoldásokat, így a helyreállítást az újjáépítés helyett.

  1. Új munkamódszerek

Építkezésnél fontos lépést tartani az innovatív eljárásokkal, technológiákkal. Ezek ugyanis nemcsak a hatékonyság növelésében segítenek, de csökkentik a hulladék mennyiségét és az energiafelhasználást is, ennek köszönhetően az épületek még zöldebbé válhatnak.

  1. Mérsékelt hulladéktermelés

Az építőipar nemcsak a szén-dioxid-kibocsátásban vagy az energiafelhasználásban jár élen, de a hulladéktermelésben is. A fenntarthatóság alapja azonban épp az újra felhasználás és az újrahasznosítás, így az építkezések és felújítások során keletkezett felesleges anyagok esetében is sokat számít, ha a kivitelezők más szervezetekkel is egyeztetnek a felhasználási lehetőségekről.

  1. Környezettudatos beszállítók

Sok esetben nagyon bonyolult lehet különböző beszállítók bevonása a projektbe, a meglévő partnercégek pedig sokszor nehezen illenek egy új, már „zöldebb” képbe.  A környezetbarát munkavégzés érdekében érdemes olyan beszállítókat keresni és szerződtetni, akik fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve dolgoznak.

 

Forrás: constructionglobal.com

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk