FbPixel
Építési technológiák

Néhány környezetbarát megoldástól még nem lesz fenntartható egy épület

Néhány környezetbarát megoldástól még nem lesz fenntartható egy épület

A fenntarthatóság nagyon felkapott téma a létesítményüzemeltetés területén is, ám fenntartható szempontoknak megfelelni nem is olyan egyszerű, mint azt korábban sokan gondolták. Nem elegendő zöldnek lenni, ügyelni kell az emberek egészségére és a rugalmasságra is.

Egy épület fenntarthatósága a tervezésnél kezdődik

Ahhoz, hogy egy épület valóban fenntartható legyen, a környezettudatos szempontoknak érvényesülniük kell a tervezés, a kivitelezés és a működés során egyaránt. A rugalmas kialakítás kulcsfontosságú, hiszen ez teszi lehetővé a könnyű átszervezését vagy újrafelhasználást a jövőben. Elengedhetetlen tényezők továbbá a passzív tervezés vagy a nem mérgező, helyi anyagok alkalmazása a kisebb szén-dioxid-kibocsátás érdekében, a biológiai sokféleség és a zöldfelületek növelése, a biofilikus tervezés és a nappali fény minél nagyobb mértékben való hasznosítása vagy éppen a teljesen elektromos HVAC-rendszerek. De fontos lehet még a beszállítói lánc kibocsátásának nyomon követése is, ahogy az építési folyamatok tisztítása is – foglalja össze a legfontosabb tényezőket a FacilitiesNet. A legtöbb épület mindezekből legalább egyet biztosan képes megvalósítani, de a legkiválóbbak az összes fenti szempontnak megfelelnek.

A jó befektetés kulcsa: innováció és átláthatóság

Az épületek pénzügyi, társadalmi és ökológiai szempontból is jelentős befektetések, a tulajdonosoknak pedig szem előtt kell tartaniuk azt, hogy mivel szerezhetnek potenciális bérlőket. A vállalatok egyre tudatosabbak, szívesebben bérelnek fenntartható minősítésű irodákat, raktárakat stb. Az ESG-szempontok miatt pedig elengedhetetlen az innováció. A létesítménygazdáknak ugyanis biztosítaniuk kell az adatgyűjtést többek között a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban, hiszen a jövőben nem lesz elég csak kommunikálni a fenntarthatóságról, számszerű adatokkal is alá kell támasztani az elért eredményeket.

Döntő szempont: elérhető fenntarthatósági adatok

A tervezők és beszerzők részéről is egyre nagyobb a nyomás az építéshez szükséges alapanyagok és berendezések gyártói felé, hiszen az egyes termékek fenntarthatósági adataihoz minél könnyebben szeretnének hozzáférni, és ezek alapján választani. Ez az átláthatóság különösen fontos szerepet játszhat a jövőben, ugyanis, ha már a tervezéskor olyan termékeket választanak a szakemberek, amelyek megfelelnek fenntarthatósági elvárásoknak és az egészségvédelemnek is (pl. szénszűrővel ellátott hőszivattyú vagy alkalmazkodó szigetelőanyag), az az energiafelhasználásra sem lesz negatív hatással, sőt egyszerre csökkenthetik az energiaigényt és óvhatják meg az emberek biztonságát.

Az építőanyag-ellátási láncok tehát lehetőséget adnak a vállalatok számára, hogy javítsák munkavállalóik egészségét, mindezt azáltal, hogy olyan átlátható gyártók által forgalmazott anyagokat dobnak a piacra, amelyek elkötelezettek a nulla szén-dioxid-kibocsátási célok mellett, és a termékeik szén-dioxid-mentesítésén dolgoznak.

A fenntartható kezdeményezések időtállóvá tehetik az épületeket

Az éghajlatváltozás jelentős hatással van az épületek élettartamára, éppen ezért fontos kérdéssé vált az időtállóság. Ehhez egy új építési projekt vagy felújítás kezdetén három kérdést kell feltenni: melyek az adott helyszínre jellemző éghajlati előrejelzések, mennyire vannak ennek kitéve az épületek, és ennek eredményeképpen milyen tervezési megoldásokat kell alkalmazni? A tartósság eléréséhez kiemelten fontos a strapabíró, fenntartható anyagok használata, az építőanyagokat gondosan kell kiválasztani a betöltött funkciójuk, tartósságuk és környezeti hatásuk alapján.

De ami igazán elengedhetetlen, az az, hogy az épületek tulajdonosai és az üzemeltetők tisztában legyenek azzal, hogy mit szeretnének elérni, és kitűzzék a saját fenntarthatósági céljaikat.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.