FbPixel
Építési technológiák

Mutatjuk, ki az Év mérnöke

Mutatjuk, ki az Év mérnöke

A Magyar Mérnöki Kamara idén is kitüntetésekkel ismerte el a szakmai, valamint a köztestületben végzett kiemelkedő mérnöki, kamarai és közéleti tevékenységet.

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara. Az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője részére a szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) Lézer Kutatóközpont 27 500 m2 -es európai kutatóközpontjának, továbbá 8 000 m2 -es tisztatér és technológiai területének, irodaház és konferenciaközpontjának teljeskörű, világszínvonalú, energiatudatos, a BIM-módszer használatával végrehajtott épületgépészeti tervezéséért.

Az életműdíjat Schulek János okleveles építőmérnök, a Főmterv Zrt. műszaki igazgatója részére, a fővárosi metró- és villamosfejlesztések, rekonstrukciók és más közlekedésfejlesztési projektek során végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, valamint példamutató szakmai-közéleti tevékenységéért.

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett Zielinski Szilárd Díjat a következő személyeknek ítélte oda a kuratórium

Benedicty Gyula okleveles építészmérnök, a Békés Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a kamaráért végzett kiemelkedő tevékenységéért, a fiatal mérnökök konzulensként való támogatásáért, valamint tervezői munkásságáért, amellyel Békéscsaba és több Békés megyei település arculatát alakította templomok, kórházak, gyárak és más középületek tervezésével.

Kozák Péter okleveles építőmérnök, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére oktatói és tudományos tevékenységéért, amellyel sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját, a kamara mérnökszakmai kapcsolatainak aktív szervezéséért, valamint a Dél-Alföldön végzett vízgazdálkodási tervezői munkájáért, amellyel jelentős vízvisszatartási és vízpótlási projektek előkészítésében megvalósításában vett részt.

Szabó Éva Ibolya okleveles építészmérnök, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága tagjaként, továbbá a mérnöktovábbképzések során végzett kiemelkedően magas színvonalú munkájáért, valamint a műemlékvédelem területén végzett jelentős, értékmegőrző szemléletű tervezői munkásságáért.

Takács Zsuzsanna élelmiszeripari mérnök, szakközgazda, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és volt titkára részére csaknem negyedszázados, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara érdekében végzett szolgáltató szemléletű szervezői munkájáért, valamint a nagy érdeklődést kiváltó mérnöki képzések magas színvonalú előkészítéséért.

Tóth Tibor okleveles építőmérnök, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és korábbi alelnöke részére, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara érdekében négy cikluson át végzett kiemelkedő alelnöki munkájáért, továbbá a fiatal mérnököket segítő oktatási tevékenységéért, valamint ipari épületek magas színvonalú, egyedi tervezői megoldásaiért.

Zsebik Albin okleveles gépészmérnök és mérnöktanár, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére, a távhőellátás gazdaságosságának javítása, valamint a hatékony energiagazdálkodás érdekében kifejtett jelentős tudományos és oktatási tevékenységéért, továbbá a fiatalok kamarai munkába történő bevonásáért

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:

Bándi Gyula jogász, címzetes egyetemi tanár, az Alapvető Jogok Biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyetteserészére a vízgazdálkodás értékeinek megőrzése és a vizek fenntarthatósága érdekében folytatott sikeres munkájának elismeréseként, valamint a tervezői és szakértői mérnöki munka objektív megítélésének támogatásáért.

Beinschróth József egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézetének igazgatójarészére a mérnökképzésben vállalt jelentős és sikeres feladatellátásért, a felsőoktatás és az ipari vállalatok közötti együttműködés támogatásáért, valamint a Magyar Mérnöki Kamara és az Óbudai Egyetem, valamint a Híradástechnika Intézet együttműködésének ápolásáért.

Evetovic Cvijanovic Kornelija városrendező mérnök, a Szerb Mérnöki Kamara Etikai-Fegyelmi, valamint Külkapcsolati Bizottságának tagjarészére a határon átnyúló mérnöki kapcsolatok erősítéséért, a szerb és a magyar mérnökszervezetek együttműködésének fejlesztéséért, a mérnökutánpótlás és a szakmai továbbképzés támogatásáért.

Hamvas István László fizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott vezérigazgatójarészére a hazai és nemzetközi nukleáris energetika, valamint a magyar nemzetgazdaság számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű életútja, szakmai tevékenysége, továbbá a hazai atomenergia-termelés meghatározó fejlesztéseinek végrehajtásában szerzett érdemei elismeréseként.

Kaderják Péter közgazdász, energetikai kutatórészére az energetikai szabályozás, valamint a klíma és energiapolitika területén végzett úttörő munkája, továbbá a hazai energiapiac liberalizációjában folytatott tevékenysége, és magas színvonalú posztgraduális oktatói munkájának elismeréseként.

Németh Géza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem habilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetőjerészére a beszédinformációs rendszerek, a multimodális és a mobil ember-gép interfészek alapkutatásának fejlesztéséért és alkalmazásáért, továbbá az EU mesterséges intelligencia platformjával való aktív kapcsolatápolásért és a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért.

Pap Zoltán a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetőjerészére a szabványos és környezetbarát LED-es közvilágítás budapesti meghonosításáért, valamint az okos villanyoszlopok rendszere kifejlesztésének elismeréseként.

Forrás: mmk.hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.