FbPixel
Épületüzemeltetés

Munkavállalók helyett kártevők foglalják el az irodát?

Munkavállalók helyett kártevők foglalják el az irodát?

A járvány hatására sok irodaépület kiürült, a hibrid modellnek köszönhetően még mindig sokan dolgoznak homeoffice-ban. A kevesebb emberi jelenléttel azonban nő a kártevők száma, a nyugodtabb környezet kedvezhet is nekik.

A kisebb munkahelyi létszám miatt könnyen előfordulhat, hogy a kártevők nagyobb biztonságban érezhetik magukat az épületben, ezért szívesebben be is költöznek. Az íróasztalokban hagyott nasik vagy a szemeteskosarakba dobott ételcsomagolások mind kiváló csemegék a rágcsálóknak. A megbetegedések, a presztízsvesztés és a berendezések megrongálódásának elkerülése érdekében fontos, hogy a létesítményüzemeltetők a kevésbé forgalmas időszakokban is ügyeljenek a kártevőhelyzet kezelésére, és megelőzzék a nem kívánt vendégek elszaporodását. Hogyan léphet fel ellenük hatásosan a facility manager? A legfontosabb lépéseket a Facilities Management Journal foglalta össze.

Hogyan ismerhető fel a kártevők jelenléte?

A probléma legnyilvánvalóbb jele, ha a találkozunk is a kártevőkkel, de valószínűsíthető a jelenlétük talált ürülékből, a rágcsálók vizeletszagából, a rovarok petéiből vagy a levedlett bőrükből. Ezen felül az épület külső károsodásaiból következtetni lehet a bejutási pontokra, főként a lefolyók vagy szellőzők közelében.

A berendezésekben keletkezett fizikai károk is kártevőkre utalhatnak, ugyanis a rágcsálók gyakran rágják meg a kábeleket és puha fémeket. Ez komoly károkat okozhat a vízvezetékekben és az elektromos berendezésekben is. Sok esetben tulajdonítottak már elektromos tüzet és csőtörést is rágcsálóknak. Érdemes a személyzetet (pl. takarítókat) felkészíteni, hogy pontosan milyen jelek utalnak kártevőkre - ebben jó, ha egy professzionális kártevőirtó cég segít.

Olyan létesítményekben, ahol élelmiszert tárolnak, nagy fenyegetést jelenthetnek a tartós élelmiszerekben fészkelő rovarok, mint például a különböző molyfélék. Egy fertőzés korai szakaszát nehéz lehet észrevenni, ezért ajánlott szakember bevonása. Későbbi szakaszban a kifejlett bogarak vagy molyok látványa, a csomagolás és a termékek károsodása, az elszíneződött élelmiszerek, a lisztben található nyomok, valamint a gabonában lévő nedvesség vagy penész utalhatnak egyértelműen a kártevők által terjesztett fertőzésre.

Hogyan előzhető meg a kártevők elszaporodása?

Nagyon fontos, hogy minden létesítményüzemeltetőnek rendelkeznie kell egy tervvel a kártevőhelyzet kezelésére. ezen felül rendszeres vizsgálatokat kell beiktatni, hogy időben felismerhető és megfékezhető legyen a baj. A rágcsálók, rovarok és bogarak számos ponton bejuthatnak az épületbe. A Facilities Management Journal szerint a patkányok egy 12 mm-es résen keresztül is képesek bepréselni magukat, az egereknek pedig 5 mm is elég. A kábelek bevezetési pontjai, a fedetlen lefolyók és csővezetékek, az ajtók, az ablakok és az eresz alatt található rések mind potenciális bejáratokat jelentenek a rágcsálók és csótányok számára.

Mivel a kártevők fő táplálékforrásai a szemetesek, ezért elengedhetetlen a megfelelő hulladékelhelyezés. A szeméttárolókon keletkező lyukakat és sérüléseket rendszeresen ellenőrizni kell, és azonnal ki kell azokat javítan. Valamint érdemes átvizsgálni a környező területeket egyéb jelek után kutatva. A rendszeres takarítás szintén kulcsfontosságú, hiszen ez nemcsak a kártevők táplálékszerzési lehetőségeit csökkenti, hanem azt is, hogy olyan betegségeket terjesszenek az épületben, mint a lisztéria vagy a szalmonella.

Amennyiben észleljük a kártevők jelenlétét vagy súlyosabb fertőzés jeleit, a probléma megoldásához kérjünk szakmai segítséget és tanácsot!

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.