FbPixel
Magyarország

Műemlék és a Hernád folyó hasznosítása

Műemlék és a Hernád folyó hasznosítása

Megújult a Gibárti Vízerőmű. A vízerőmű által megtermelt energia közel 4000 háztartásból álló település egész éves villamosenergia-igényét fedezi és az év 95 százalékában termel.

Báró Harkányi János, helyi földbirtokos építette meg a Hernád folyóra a gibárti vízierőművet, a korábbi vízimalom helyére, hogy saját birtokának energiaellátását így biztosítsa, a létesítmény 1903 óta zavartalanul működik. Idén az Alteo felújította – adta hírül a cég a weboldalán.

Gibart, alteo

„Befejeztük a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását, az erőmű további hosszú távú, megbízható és gazdaságos működésének biztosítása érdekében. A rekonstrukciós munkálatok egyik fő célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése” - írták.

A nagyközönség is látogathatja majd

Az vízerőmű ugyan 2020 októberében – a sikeres üzembehelyezési és átadási folyamatokat követően – megkezdte kereskedelmi üzemét, de a nagyközönség számára csak a pandémiás helyzet lecsengése után nyitja meg kapuit, a már biztonságos egészségügyi feltételek teljesülése esetén.

A legelérhetőbb megújuló energia?

A témával a hvg.hu is foglalkozott, mint írják, a vízenergia a legelérhetőbb megújuló energia, és már az ókorban is használták. Jelenleg is a világ villamosenergia-termelésének jelentős hányadát adja. „A naperőműveknek az éjszaka az ellenfele, a szélerőműveknek pedig a szélcsend” – mondta a hvg.hu-nak Hohol Gábor, az ALTEO Energiatermelési Divízióvezető és Észak-Kelet Magyarországi Régióvezetője.

Fotók: Alteo

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.