FbPixel
Épületüzemeltetés

Mobilban az erő – Hatékonyságnövelő FM alkalmazások

Mobilban az erő – Hatékonyságnövelő FM alkalmazások

A járvány egyik hozadéka, hogy az FM szakmában is új lendületet kapott a digitalizáció. Zach Rose, a mobilra optimalizált megoldásokat kínáló InterPro igazgatója a Facility Executive-nak foglalta össze, milyen folyamatokat lehet még hatékonyabbá tenni alkalmazások segítségével.

Rose az egyetemek és kollégiumok fenntartása során szerzett tapasztalatain keresztül igyekezett rámutatni a mobil eszközök használatának előnyeire. Bár ez elsőre speciális területnek tűnhet, általános érvényű tanulságok vonhatók le a gyakorlatból.

Valós idejű frissítések

Amikor minden nap nagy számban azonosítottak koronavírus-fertőzötteket, kiemelt jelentősége volt a felsőoktatási intézményekben, hogy időben detektálják ezeket a kampuszok területén is. Az újabb esetekről, az esetleges szükséges lezárásokról és a fertőtlenítendő területekről valós idejű frissítéssel rendelkező mobil alkalmazások informálták a fenntartókat. Ez a funkció a járvány lecsengése után is kimondottan praktikus, hiszen segítségével a személyzet bármilyen egyéb hasznos információt könnyedén továbbíthat az épületről.Az illetékesek azonnal értesülhetnek a sürgős, kezelendő problémákról, meghibásodásokról, veszélyes jégfoltról vagy hulló törmelékről.

A mobil alkalmazások használatába akár a felhasználók is bevonhatók. Egy kollégium esetében például hasznos lehet, ha a lakók azonnal tudják jelezni mobilon keresztül, ha probléma merül fel a szobában (pl. szivárog a csap), és arról is visszajelzést kaphatnak, hogy éppen milyen fázisban tart a leadott kérelmük. Ezzel mindegyik fél több e-mailt és telefonos egyeztetést spórolhat meg.

Helyadatokra épülő rendszerek

A helyadatok megosztása szintén hasznos funkció volt a járvány legterheltebb időszakaiban, és a helyhez köthető adatok gyűjtése, tárolása és kezelése ezt követően is kimondottan hasznosnak bizonyult. Lehetővé vált egy-egy megrendeléshez helyadatok társítása, vagy az épületet használók bizonyos pontokra navigálása is. Az InterPro arra számít, hogy a hasonló, térképekre épülő rendszerek széles körben fognak elterjedni, és olyan adatok közvetítésére is képesek lesznek, mint például egy cserélendő cső pontos koordinátái vagy a pótalkatrészek helye.

A takarítási folyamatok digitalizációja

A járvány alatt fontos kitétellé vált, hogy az egyes tantermeket és kollégiumi szobákat pontosan meghatározott időközönként takarítsák, fertőtlenítsék. A takarítás során elengedhetetlen ellenőrzőlisták digitalizálása jelentősen leegyszerűsítette a folyamatokat. Az érintett takarító munkatársak a papírok töltögetése helyett könnyedén oszthattak meg egymással fontos, valós idejű információkat, státuszokat. Ez függetlenül a vírustól a jövőben is hasznos lesz az üzemeltetők számára.

Még hatékonyabb kommunikáció, alacsonyabb költségek

A kommunikáció digitális térbe helyezése nemcsak az oktatásban valósult meg, de ahogy az élet szinte minden területén, az üzemeltetők munkájában is. A munkafolyamatok, a naplózások, a párbeszédek a megbízók és a karbantartó csapatok vagy vezetők és alkalmazottak között mind hatékonyan és gyorsan tudtak folyni a járványhelyzetben is. A gyors, digitális üzenetváltásokra képes alkalmazások használata megmarad ezután is, hiszen ez a leghatékonyabb módja az üzemeltető és karbantartó csapatok kommunikációjának.

Zach Rose beszámolója rámutatott többek között arra is, hogy a járvány alatt sok FM fektetett mobilalkalmazásokba, ám a többletköltségektől való félelmeik nem igazolódtak be. Az lett az általános tapasztalat, hogy a mobil megoldások használata nemhogy nem emelte, még csökkentette is a kiadásokat. Ez többek között annak is köszönhető, hogy elhagyták a papírformát, amellyel sok adminisztrációt is meg tudtak spórolni, valamint a pontos adatoknak hála, a technikusok munkáját is hatékonyabban tudták beosztani.

Sok esetben a vírus rákényszerítette az alkalmazások használatára az FM-eket, ám több ponton is bebizonyosodott, hogy ezeknek a járvány utáni életben is jelentős szerepe lehet. Reakcióidő, költséghatékonyság és szolgáltatás-fejlesztés szempontjából is nagy előrelépést jelentenek az alkalmazások.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk