FbPixel
Ingatlan

Mit kell tudni a zöldtető kialakításáról és gondozásáról?

Mit kell tudni a zöldtető kialakításáról és gondozásáról?

Sokat dobhat egy épületen a zöldtető. Egy zöldtető használható akár parkként, virágos- vagy zöldségeskertként, vagy akár sportpályák környezetét is adhatják. De mit érdemes tudni ezek kialakításáról és gondozásáról? Az első részben a zöldtetőkkel kapcsolatos alapoknak járt utána az fmbusiness.hu újságírója.

Milyen típusai lehetnek egy zöldtetőnek?

Az alábbi fő típusait különböztethetjük meg a növényzettel borított tetőknek.  Mindegyik zöldtetőnek más-más előnyei és hátrányai lehetnek:

Intenzív zöldtetők

Az intenzív zöldtetők a leggyakoribbak a kereskedelmi épületek tekintetében. Alkalmasak sétára, kertészkedésre vagy akár sportolásra is. Mivel ezeknek a tetőknek el kell bírnia az emberi terhelést, ezért 2:12-nél kisebb hajlásszögű lapos tetőkre kell telepíteni őket.

Félig intenzív zöldtető

A félintenzív tetők valamivel sekélyebbek, mint az intenzív tetők. Ezek 15 és 25 centiméter közöttiek, ami lehetővé teszi különböző bokrok és fűfélék telepítését, amelyek nem túl magasak. Az ilyen típusú tetők általában laposak vagy kicsit lejtenek, 4:12-nél kisebb hajlásszögű tetőkre is telepíthetők, jellemzően nem emberi igénybevételre tervezik ezeket.

Extenzív zöldtető

Ez a típus kevesebb mint 15 centiméter mélységű, emiatt mélygyökerű növények telepítésére nem alkalmas. Emiatt általában mohával vagy egyéb igénytelenebb, szárazságtűrő növénnyel szokás beépíteni.

Barna tető

Ez egy intenzív tető típus, amely a biológiai sokféleség támogatására vagy egy adott ökoszisztéma-probléma megoldására tervezett élő tető egy típusa. A barna tető például arra használható, hogy élőhelyet vagy táplálékot biztosítson egy helyi veszélyeztetett faj számára.

A zöldtető rétegei

Valójában konkrét típustól független egy zöldtető felépítése, hiszen minden esetben ugyanazokat a rétegeket szükséges beépíteni. A tető alapját egy fémlemez aljzat adja, ami egy hullámos vagy réteges lemez. Erre kerül egy párazáró gát, amely megakadályozza, hogy a nedvesség az élő tetőről az épületbe juthasson, meggátolva ezzel a tető többi részének károsodását is. Ezután következik az egyik legfontosabb, a szigetelés, ami minden tető esetében lényeges elem, de a zöldtetőnél különösen. A minőségi szigetelés megléte kulcsfontosságú, ehhez pedig érdemes polyiso (keményhab) megoldást alkalmazni. A vízálló membrán, ami lehet egy módosított bitumenes membrán, a zöldtetők utolsó rétege, amely más lapos tetőrendszereknek is része.  Erre helyezik a gyökérgátat, ami megvédi a tető többi részét a növények gyökereitől. Ez azért is fontos, mert sok növény agresszív gyökerekkel rendelkezik, amelyek károsíthatják a tető többi elemét. Az intenzív zöldtetőnek a felhasznált aljzat anyagától függően vízelvezető rétegre is szüksége lehet. Ez lehetővé teszi a víz távozását az élő tetőről heves esőzések esetén, ellenkező esetben a víz beszivárogna az aljzatba, és megfojtaná a növényeket, vagy túl nagy súlyt helyezne a tetőre.

zöldtető_1

Attól függően, hogy milyen talaj kerül a tetőre, felmerülhet az igény egy olyan szűrőréteg beépítésére is, amely egy finom háló, és megakadályozza, hogy az apró részecskéket széthordja a szél. Talajként érdemes szubsztrátot alkalmazni, ami könnyebb, mint a valódi föld, így nem válik túl nehézzé a tető. A növények a zöldtető legfelső rétegét alkotják, és ehhez – a nagyon agresszív gyökerű növényeket, például a bambuszt leszámítva – bármilyen fajta választható.

Talaj és növényzet a zöldtetőn

Talajként sokféle anyag és keverék használható, amelyeknek legjellemzőbb összetevői a mulcs, az agyag, a búza, a tőzegmoha, a perlit, a vermikulit, a föld és a homok. A betelepítéshez szintén számos növény közül lehet választani. Míg a legtöbb félig intenzív és extenzív zöldtető-rendszert mohával vagy egyéb rövidszárú, szárazságtűrő növénnyel ültetik be, addig az intenzív tetők esetében jóval nagyobb a választási lehetőség a fűféléktől egészen a kisebb fafajokig. Érdemes többnyire őshonos növényeket választani, de a tetőn akár veteményeskert is kialakítható. Ebben az esetben szem előtt kell tartani a talaj minőségét, hiszen kényesebb növények esetében (pl. paradicsom) ez kulcsfontosságú lehet. Ilyen esetekben ajánlott a szükséges tápanyagokat vízzel hígítva bejuttatni a földbe. Amennyiben a cél egy park kialakítása, érdemes kertépítő szakember segítségét kérni, aki javaslatot tud tenni a növények kiválasztására.

Hogyan érdemes telepíteni a talajt és a növényeket?

A zöldtető két felső rétege, a növények és az aljzat együtt vagy külön-külön is telepíthető. Léteznek például növényzettel borított szőnyegek, amelyeknél a növényeket a zöldtető telepítője a talajon lévő szubsztrátumban neveli. Amikor már elég érettek az átültetéshez, a növényeket és az aljzatot szőnyeggé vágják, majd jöhet a telepítés.

Ezen kívül történhet a telepítés tálcákkal is. Bizonyos szubsztrátokat apró szemcsékből készítenek, amelyeket nem lehet szőnyegformába feltekerni. Ezeket sok esetben műanyag tálcákba helyezik, és a növényeket ezekbe ültetik. Amikor azok kifejlődtek, a tálcákat közvetlenül a tetőre helyezik, majd megfelelően rögzítik.

Amikor a zöldtető aljzatának és növényzetének telepítése külön történik, az aljzatot először a tetőre gereblyézik, majd magokat vagy dugványokat ugyanúgy elültetik, mint egy hagyományos kertben. Természetközeli (biodiverz) zöldtető esetében a tető csupasz aljzatanyaggal is hagyható, hogy a környék növényei természetes módon megtelepedjenek rajta. Ez általában nem tart túl sokáig, viszont kontroll nélkül elgyomosodhat.

Minden tető alkalmas zöldtetőnek?

Ahhoz, hogy egy tetőből zöldtetőt lehessen kialakítani, annak meg kell felelnie bizonyos szerkezeti követelményeknek. Az élőtető talaja, növényei és különböző rétegei nagy terhelést jelenthetnek az épületre, ezért utólagos beépítés előtt fel kell készíteni a tetőszerkezetet. a fogadására. Az intenzív tetők különösen nagy plusz súlyt cipelnek, nemcsak a rétegek és a növények, hanem a víz miatt is, valamint az emberi terheléssel is számolni kell.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.