FbPixel
Épületüzemeltetés

Milyen kihívásokkal néz szembe a mosodaipar?

Milyen kihívásokkal néz szembe a mosodaipar?

Kevés szó esik a globális és hazai mosodaiparról, holott ez a terület több fronton is komoly küzdelmekkel néz szembe. Egyszerre sújtja munkaerőhiány, a bérek emelkedése, az energiaárak és a vegyszerek költségeinek drasztikus emelkedése. Mindemellett egy olyan iparágról beszélünk, amelyre mindig nagy szükség volt, és ez most sincs másképp, épp csak a körülmények változnak.

Ebben az iparágban is kritikus a munkaerőhiány

A mosodaipar legfőbb kihívása a munkaerőhelyzet. Jelenleg minden álláskeresőre két munkahely jut, és ez a helyzet a jelenlegi alkalmazottak nyugdíjba vonulásával egyre csak romlik. Az átlagéletkor a mosodákban 55 év körül alakul, és az újak toborzása nem egyszerű feladat. Az utánpótlás kérdésével tehát foglalkozni kell, már csak azért is, mert a világjárvány érkezéséig a mosodák nagy mértékben az olcsó munkaerőre alapoztak, és nem fektettek automatizálásba.

Ennek megszűnésével most sokan nehéz helyzetbe kerültek, hiszen se korszerű gépek, se alacsony béreken dolgozó alkalmazottak nincsenek, a kapacitásigény pedig növekedhet. Van olyan hazai vállalat is, amely három műszakos munkavégzésre rendezkedett be, azonban az éjszakai műszakra nem találtak munkavállalókat, éppen ezért a Fülöp-szigetekről érkező alkalmazottakat kell felvenniük. Az automatizálás tehát fontos feladat lehet jövőben, emellett pedig várhatóan a mosodáknak egyre nagyobb számban kell külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatniuk.

Ki maradhat talpon a növekvő költségek és infláció mellett?

2022-ben az elszállt energiaáraknak és az inflációnak köszönhetően általános problémává vált, hogy a mosodák nehezen tudnak gazdálkodni az egyre szűkülő árréssel. Több a munka és a költség, többet is számolnak fel a szolgáltatásokért, ám a kiadások még mindig gyorsabban emelkednek, mint ahogyan azt ellensúlyozni tudnák. Mindemellett nem hagyhatják figyelmen kívül az ügyfelek részéről érkező nyomást sem, akiknek egyre inkább az árakat kell figyelembe venniük a sokéves üzleti kapcsolatok helyett. Ezen a ponton azonban fontos tényező lesz a minőségi szolgáltatás, ugyanis minimális árkülönbség miatt a megrendelők sem kockáztathatják vendégeik elégedettségét, ami a textíliák esetében különösen kényes kérdés.

A mosodák számára az válhat igazán értékes ügyféllé, aki állandó megrendeléseket tud biztosítani, nem csak olyanokat, amelyek szezontól vagy bizonytalan külső tényezőktől függnek. A mosodák üzemeltetői mindeközben arra is számítanak, hogy egyre inkább bevált gyakorlat lesz a profi cégek megbízása, és visszaszorul a hotelek, kórházak, idősotthonok saját mosodáinak üzemeltetése. Ezek ugyanis valószínűleg jóval több (víz és energia) költséget képeznek, mint egy külsős mosoda megbízása, és a berendezések karbantartása is plusz feladatként jelentkezik. Az energiaárak növekedése is a nagyobb mosodák mellett szólhat, ugyanis ezek a vállalatok nagyobb valószínűséggel tudnak kedvezőbb energiaszolgáltatási szerződéseket kötni.

A jövő útjai: automatizálás, bértextília, chipes mosás

Az elmúlt időszak tanulsága, hogy a szolgáltatóknak jóval nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az automatizálásra, beleértve a robotikát is. Akármennyire is nehéz most befektetésekben gondolkodni, az elkövetkezendő időszak tervezésekor érdemes erre külön büdzsét allokálni. Modernizálással fokozható a termelékenység, és enyhíthetők a munkaerőhiányból eredő nehézségek az egyébként gépekkel is elvégezhető feladatok esetében (pl. válogatás, hajtogatás).

Az újrafelhasználható termékek és a textilkölcsönzés fenntarthatósági szempontból is kedvező fejlesztési lehetőségek. Külföldön a bértextil-modell jellemzőbb gyakorlat, ám már itthon is van rá példa. Ez a berendezkedés a mosodák számára könnyebben optimalizálható munkafolyamatokat jelent, hiszen a megrendelőnek sok esetben csak a minőség számít, a szolgáltató pedig sok időt megspórolhat a logisztikával. Ebben az esetben a megrendelés nem mosási szolgáltatásra, hanem adott mennyiségű tiszta textil biztosítására vonatkozik.

Magyarországon új trend továbbá a higiéniai vagy a chipes mosás technológiája is. Előbbiél egy kétajtós mosógép egyik ajtaján a koszos textil kerül be, a másikon pedig a steril távozik, utóbbinál pedig egy chip követi az adott ruhaanyagot ezzel is megkönnyítve a válogatást.

 

Forrás: American Laundry News, Telex

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.