FbPixel
Épületüzemeltetés

Milyen érvek szólnak az integrált létesítményüzemeltetési szolgáltatás mellett?

Milyen érvek szólnak az integrált létesítményüzemeltetési szolgáltatás mellett?

Optimalizálás és ésszerűsítés. Persze nem ilyen egyszerű. Gondoljunk csak bele: az ingatlanok általában a második legmagasabb kiadást jelentik a cégek számára, és aránytalanul sok erőforrást igényelnek. Ráadásul a cégek többségének nem is az ingatlanüzemeltetés az alaptevékenységük. Ők csak egy szép és jól működő irodát, irodaházat, székhelyet szeretnének.

Az épületek kezelése a legjelentősebb kiadások közé tartozik a vállalatok költségvetésében, és sok erőforrást is felemészt. Mivel sok cég esetében az alaptevékenység ettől teljesen eltérő, ezért a létesítményüzemeltetés és az ezzel járó feladatok optimalizálása különösen nagy terhet róhat a szervezetre, ami miatt egyre többen döntenek az integrált létesítményüzemeltetési szolgáltatások igénybevétele mellett. Ez a vállalati ingatlanok egységesített, egyetlen szolgáltatón keresztül történő kezelését jelenti, amibe beleértendők a reaktív és megelőző karbantartások, az ott dolgozók kényelmének tervezése és biztosítása, valamint a projektek és a fenntarthatósági célkitűzések megvalósítása.

A kiszervezés legfontosabb motivációi a költségek, a fenntarthatóság és a megfelelés

Így vélekedik Nick Moore, a JLL Work Dynamics értékesítési vezetője, aki szerint a teljes körű szolgáltatás célja a következetesség és az innováció révén a még jobb eredmények elérése. A globális integrált létesítménygazdálkodási piac a 2021-es 87,86 milliárd dollárról 2022-2023-ra 94,18 milliárd dollárra nőtt, ami egyes előrejelzések szerint 2026-ra elérheti a 119,55 milliárd dollárt is.

Az integrált létesítményüzemeltetés kapcsán fontos megjegyezni, hogy szinte nincs két ugyanolyan szolgáltatás, ugyanis minden cég esetében egyedi igényekre szabottnak kell lennie.

És akkor nézzük, milyen érvek szólnak az integrált létesítményüzemeltetés mellette?

Csökkenthető az üzemeltetési költség

Mivel egy integrált létesítményüzemeltetést nyújtó szolgáltató pontosan meghatározza, hogy mely területek emésztik fel a legtöbb pénzt (például a külső vállalkozók beszerzési láncának vizsgálatával), és hol nem optimalizálnak megfelelően, így segíthet abban, hogy ezeket a felesleges költségeket csökkenteni tudják.

A kiszervezést követően akár 15-25%-os csökkenéssel is lehet számolni.

Támogatja a fenntarthatósági célokat

Az ingatlanok a teljes szén-dioxid-kibocsátás 40%-áért felelősek, így a fenntarthatóságnak kiemelt napirendi pontnak kell lennie a vállalatok életében. A hangzatos célkitűzések önmagukban nem elegendőek, hatékony tervek kellenek a megvalósításhoz is.

Az integrált létesítményüzemeltetési szolgáltatók cselekvési terv kidolgozásával, majd az operatív kibocsátáscsökkentés megvalósításával tudják segíteni a cégeket ezen az úton.

Racionalizált működési folyamatok

Minden létesítményüzemeltetési tevékenység egy ernyő vagy egy kapcsolattartó alá történő összevonása időt, energiát és pénzt takarít meg. A hagyományos modellek gyakran lassúak, nem hatékonyak és költségesek.

Az integrált létesítményüzemeltetés szoftverek segítségével javítja a teljes működés átláthatóságát, megkönnyíti a csapatok jobb irányítását és a döntéshozatalt.

Javítja az alkalmazottak munkahelyi elégedettségét

A munkahelyi környezet jelentősége teljes átalakuláson megy keresztül, de a szerepe továbbra is vitathatatlan. A munkahelyen tapasztalt pozitív élmény döntő fontosságú lehet a munkaerő megtartásának problémája vagy a cég általános hatékonysága kapcsán.

Az integrált létesítményüzemeltetési szolgáltatás során könnyebben megérthető a vállalat működése és az alkalmazottak igényei, ezek alapján pedig olyan munkahelyet lehet kialakítani, amely mindezt támogatja.

A technológiai újdonságokban rejlő lehetőségek

Egy profi külső szolgáltató alkalmazásával kezdeti beruházások nélkül válnak elérhetővé a cégek számára a legfrissebb és leghatékonyabb digitális megoldások. Az adatkezeléstől és az automatizálástól kezdve az integrált felhőalapú rendszerekig a cégek olyan hasznosítható információkkal rendelkeznek, amelyek hatására jobb döntéseket lehet hozni.

Több idő marad a cég alaptevékenységére

A teljes körű létesítményüzemeltetés kiszervezésének egyik legfőbb előnye az egyszerűség és hatékonyság. Rengeteg időt spórolható meg a napi teendők átruházásával, így a szervezet tényleg azokra a feladatokra tud összpontosítani, amelyekből a bevétele származik.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.