FbPixel
Épületüzemeltetés

Milyen a jó és gazdaságos irodai padlóburkolat?

Milyen a jó és gazdaságos irodai padlóburkolat?

Az irodai padlóburkolat kiválasztása összetett kérdés. Figyelembe kell venni, hogy mekkora lesz a forgalom az egyes helyiségekben, hányan dolgoznak az irodában, vagy éppen milyen az ügyfélforgalom. A megfelelő burkolatnak számos követelménynek kell megfelelnie, de melyek ezek? Az fmbusiness.hu munkatársa utánajárt.

A legalapvetőbb elvárás, hogy a padlónak legalább 10 évet kell kibírnia anélkül, hogy bármilyen komolyabb javítást igényelne. A kiválasztás során ügyelni kell arra, hogy a lehető legolcsóbban és legkönnyebben el lehessen végezni a szükséges karbantartási munkálatokat anélkül, hogy az komolyabb fennakadást okozna az iroda életében. Számításba kell venni a karbantartáshoz szükséges munkaerőt, a telepítést és az alapanyag költségét. És akkor még nem említettük a matek talán legfontosabb elemét: a felület kezelhetőségét és várható élettartamát.

A főbb elvárások egy irodai padlóburkolattal szemben:

  • Csúszásmentes a balesetek elkerülése érdekében
  • Magas hangelnyelő képesség a lépések zajának csillapításához
  • Ellenállóság (főként a nagy forgalmú területeken)
  • Antisztatikusság
  • Könnyen tisztítható és kezelhető felület

Az irodai szőnyegpadló előnyei és hátrányai

Gyakori megoldás az irodákban a szőnyegpadló. Nem véletlenül, hiszen zajcsökkentő tulajdonsága miatt előnyös választás. Mindemellett a szőnyegcsempékből kirakott padló sérülések esetén gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan cserélhető.  Általánosságban elmondható, hogy strapabíró.

Érdemes azonban számításba venni az egészségügyi kockázatokat is. Gyakori probléma a poratka megjelenése a szőnyegpadlós irodákban, tehát a tisztítására különös figyelmet kell fordítani. Takarítása emellett bonyolultabb és költségesebb lehet makacsabb szennyeződések esetén.

szőnyegadló az irodába? FM Business, fmbuisness.hu cikke

Fa- vagy laminált padló kerüljön az irodába?

Ha az irodába fa hatású burkolatot álmodtak meg a bérlők vagy a tulajdonosok, akkor a legfontosabb kérdés: a keményfa vagy a laminált padló a jobb választás?

A faburkolat eleganciát kölcsönöz a környezetnek, mindemellett pedig tartós. Mégis sokan a laminált parketta mellett döntenek. Miért?  A keményfa ára miatt. A keményfa költségesebb választás, ráadásul nem megfelelő kezeléssel (pl. túl sok víz használata takarításkor) könnyen károsodhat a felület. Általában a laminált padlót választják a leggyakrabban irodákba, hiszen bármilyen felületre telepíthető, könnyen takarítható, olcsó, nem igényel különleges bánásmódot, valamint a szín és a mintázat választása is bőven ad választási lehetőséget.

Mikor jó választás a vinil burkolat a létesítménybe?

Bár a vinil padlókat újra felfedezték a dizájnerek, egyre szívesebben alkalmazzák. Az ok pedig egyszerű: strapabíróságuk verhetetlen.  A vinil burkolat rendkívül tartós, valamint karbantartása és tisztítása is egyszerű és olcsó. Vízhatlan felülete miatt a takarításához elegendő egy felmosórongy és egy olyan tisztítószer, amelyben nincsen csiszolóanyag vagy oldószer. A vinil padló higiéniai szempontból is ideális megoldás, hiszen nem tudnak rajta olyan könnyen poratkák és egyéb baktériumok felhalmozódni.

Természetes kő- vagy kerámiapadló

Bár a természetes padlóburkolatok, mint a kő- a márvány- és a gránitpadlók, nagyon elegánsak és luxus hatást kölcsönözhetnek az irodának, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni a beszerzési költségüket és a karbantartássukkal járó anyagiakat. E két tényező miatt nem biztos, hogy a legideálisabb választásnak bizonyulnak.

A kerámiacsempe szintén egy divatos és jó megoldás lehet, leginkább többnyire meleg épületek folyosóin vagy tárgyalóiban, ám érdemes azzal számolni, hogy zajcsökkentő hatása nincs. Kezelése és tisztítása viszonylag egyszerű, viszont sérülés esetén költséges és időigényes lehet a cseréje.

Forrás: fmnewsroom.com

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.