FbPixel
Külföld

Milánó után szabadon: függőleges erdő épül Albániában is

Milánó után szabadon: függőleges erdő épül Albániában is

A Bosco Verticale nem mindennapi látványa bizonyára sokaknak ismerős. A 110 illetve 76 méter magasba emelkedő két lakótornyot annyi növény borítja, amennyi egy 1 hektáros erdőben található. Az olasz nevezetesség egyik tervezője, Stefano Boeri nemrég hasonló projektbe kezdett, ez alkalommal az albán fővárosba, Tiranában tervezett függőleges erdőt.

A Milánó egyik nevezetességévé vált, 2014-ben átadott Bosco Verticale (Függőleges erdő) épületegyüttes egy városrehabilitációs program keretében épült csaknem öt éven keresztül. A két torony homlokzatát összesen 730 fa, 5000 tő cserje, 11 000 tő évelő és talajtakaró növény borítja.

A sok üvegfelület és az erdőnyi növénytakaró hozzájárulnak, hogy az épület a város és a természet harmonikus kombinációját teremtse meg, valamint a légszennyezettséget is csökkenti. A Bosco Verticale-ban emellett olyan innovatív hőszivattyús technológiát alkalmaztak, amelyek a hűtő-fűtő rendszer költségeit is jelentősen redukálták.

Építszet: függőleges erdő

Az ilyen épületek tervezésénél külön odafigyelést igényelnek a helyi adottságok is, hiszen minden éghajlati övnek megvannak a maga sajátosságai, az építményt és a telepített növényeket pedig ehhez kell igazítani. S mindeközben a szakembereknek a hétköznapi működést biztosító technikai kihívásokra is megoldást kell találniuk.

Ebben már nagy tapasztalattal rendelkezik Stefano Boeri, aki a milánói után megalkotta az albán függőleges erdőt is, amelyet Tirana központjába, a Nagy Parkba (Parku i Madh i Tiranë) tervezett. Az épületnek egy fala lesz közös egy másikéval, a többi hármat pedig összesen 3200 növény és cserje, valamint 145 fa borítja majd.

Fotó: Stefano Boeri Architetti Facebook

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk