FbPixel
Épületüzemeltetés

Mesterséges világítás, természetes fény

Mesterséges világítás, természetes fény

A számítógép előtt, a tervezőasztalnál vagy a tárgyalókban töltött hosszú órákat nem mindegy milyen megvilágításban töltjük. A létesítményüzemeltetőknek pedig fontos a legoptimálisabb fényforrásokat megtalálni, hogy egyszerre támogathassák a dolgozók egészségét és ne terheljék túl a költségvetést sem!

Szervezetünk a nappali fény és az éjszakai sötétség természetes ciklusával összhangban működik a legjobban. Napjaink nagy részét mégis mesterséges világításban kell töltenünk – irodában, iskolában, de még bevásárlás közben is.

Amerikában az 1980-as évek vége óta az emberek idejük legalább 90 százalékát zárt térben töltik – hivatkozik a Facilitiesnet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének tanulmányaira. A mesterséges világítás pedig képes megzavarni szervezetünk cirkadián (élettani napszaki) ritmusát, ami negatívan hat szervezetünkre és szellemi teljesítményünkre egyaránt.

Az emberi egészség védelmét szem előtt tartva ezért az elmúlt években számos útmutatás született a világítási rendszerek teljesítményjellemzőiről.

Emberközpontú világítás intelligens fényekkel

Az emberközpontú világítás a LightingEurope meghatározása szerint olyan típusú világítás, amely jó hatással lehet az emberek biológiai és érzelmi egészségére vagy jólétére – olvasható a Welliroda oldalán. Ez az ideális állapot intelligens, a napfény változását követő, szabályozható fényforrásokkal érhető el.

Az emberközpontú világítással kiegyensúlyozható az egyén napi ritmusához szükséges fényigény. A nap folyamán a termelékenység növelése és az éjszakai természetes fáradtság elősegítése csak a kezdet. Tanulmányok már összefüggésbe hozták a rossz megvilágítást az elhízással, a depresszióval, a stresszel és akár a rövidlátással is – emeli ki a Welliroda.

Nehéz, de nem lehetetlen

A cirkadián ritmust és az energiahatékonyságot is támogató világítás megtervezése nehéz, de nem lehetetlen feladat. Sok változóval kell zsonglőrködni - a létesítményvezetők számtalan lámpatípus közül válogathatnak, és sorra jelennek meg az újabb és egyre hatékonyabb LED-es megoldások is a piacon.

A világítási stratégia megvalósításába éppen ezért érdemes szakértőket is bevonni, hiszen a világítási rendszereknek nagyon eltérő végcéljai lehetnek.

Folyamatosan nő az érdeklődés a cirkadián fényforrások iránt is, de még sok mindent meg kell érteni az emberi bioritmusra hangolt világítás alkalmazásával kapcsolatban.

Az irodai mesterséges világítás kiépítésénél azonban érdemes szem előtt tartani a jövőbeli kompatibilitást. Egy vezérléssel ellátott hangolható LED-rendszer viszonylag nagy rugalmasságot biztosít, így a mai befektetés a jövőben is kompatibilis lesz a várhatóan alapkövetelménnyé váló emberközpontú megoldásokkal.

Mihalovics Réka
27 cikk