FbPixel
Jövő

Megújul Újpest-Városkapu egy szelete

Megújul Újpest-Városkapu egy szelete

Nem is olyan régen még lepusztult épületek álltak a Városkapu-park helyén, most fák, évelő növények és cserjék, sétányok, új játszótér „nőtt ki”. A mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatással megvalósult városrehabilitációs program záróeseményeként Újpest Önkormányzata számos projektet mutatott be, amelyek nem csak megszépítette ezt a térséget, de az alacsony státuszú lakosok felzárkóztatását is szolgálták.

A városrehabilitációs projekt átfogó célja az Újpest-Városkapu térségében található városrész krízistömbjének fizikai revitalizációja volt, az ott élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása és társadalmi beilleszkedése segítésével. A program soft elemei mellett (rendezvények, képzések) megvalósultak úgynevezett hard projektelemek is. Így épült meg egy önkormányzati bérlakásház és létesítettek egy egyhektáros parkot a régi, lepusztult épületek helyén. A pályázat során Újpest Önkormányzata 2 milliárd forint uniós támogatásban részesült.

Városkapu-park

A Városkapu-park a maga egyhektáros zöld felületével szép látványt nyújt és sok kikapcsolódási lehetőséget ad. A közparkban számos növényt telepítettek és multifunkciós közösségi tereket alakítottak ki, melyeket sétányokon keresztül közelíthetünk meg. A parkban van játszótér, melynek tematikája a környékhez kapcsolódik: kialakítása az újpesti Dunát és a Duna-partot idézi meg a vasúti átkötőhíddal és a Népszigettel együtt. A gyerekek itt hintázhatnak, homokozhatnak, csúszdázhatnak és még trambulinon is ugrálhatnak. Az agóra részen egy kellemes pihenőközpont jött létre. A parkban pingpongasztal és sakkasztal is helyet kapott.

Újpest, Városkapu-park, revitalizációja, FM Business létesítményüzemeltetési hírek

„Hogy milyen lesz Újpest évtizedek múlva, most dől el és rajtunk múlik”

„Nem mindegy, hogy milyen várost hagyunk hátra a következő generációknak. Az, hogy milyen lesz Újpest évtizedek múlva, most dől el és rajtunk múlik. Ez a munka nemcsak a jelenünkről, hanem a jövőnkről is szól. Zöld parkok, közösségi kertek, faültetések, virágos zöldfelületek: számunkra ez a jövő itt az otthonunkban, Újpesten” – mondta el dr. Trippon Norbert alpolgármester.

Szociális feladat

A programban úgynevezett soft elemek is megvalósultak, melynek célja az alacsony státuszú lakosság társadalmi beilleszkedésének segítése. Több mint száz rendezvényt és képzést tartottak, létrehozták az Aradi utcai szociális irodát, és segítették az alacsony státuszú lakosság munkába állási körülményeit, valamint a gyermekek iskolai felzárkóztatását is – írták a sajtóközleményben.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.