FbPixel
Külföld

McDonald’s lett az első karbonsemleges gyorsétterem

McDonald’s lett az első karbonsemleges gyorsétterem

A gyorséttermekről aligha a fenntarthatóság jutott eszünkbe. Mostanáig.

A floridai Walt Disney Worldben nyílt meg az első karbonsemleges gyorsétterem. A nettó nulla energiaigényű McDonald's az első a maga nemében a gyorséttermi óriás több mint negyvenezer étterme között – olvasható a Buildings oldalán.

Fenntarthatóság mindenek felett

A létesítmény ötvözi a modern építészetet és dizájnt az innovatív technológiákkal, hogy képes legyen a működéséhez szükséges megújuló energia előállítására. A közelmúltban átalakított étterem a McDonald’s tanulóterepe is egyben, ahol tesztelheti a legkülönbözőbb víz- és energiahatékony megoldásokat.

A közel 750 négyzetméteres éttermet a floridai éghajlathoz tervezte a Ross Barney Architects. Az étterem az energiát elsődlegesen a tetőszerkezetet borító több mint 1700 négyzetméternyi napelemből és a majd’ 450 négyzetméternyi fotovoltaikus panelekből nyeri.

"Egy gyorsétterem működéséhez sok energiára van szükség, és legalább annyit meg is kell termelnie a helyszínen megújuló forrásokból – ebben az esetben a napelemekből – amennyit az épület használ” – mutat rá Carol Ross Barney, Ross Barney Architects alapító tervezője.

A természetes környezetre optimalizálva

„A felhasznált energia mennyiségének csökkentésére optimalizáltuk a berendezéseket, új megoldásokat teremtve az épület hűtésére egy olyan falrendszerrel, amely az időjárásnak megfelelően nyitható, és így a szabadtéri étkezés élményét adja az év nagy részében. Ennek köszönhetően az étterem hűtésére elegendő az árnyékolás és ventillátorok alkalmazása – teszi hozzá Ross Barney. 

Orlando jellemzően párás időjárását kihasználva az épület természetes szellőzéssel rendelkezik az év hozzávetőleg 65 százalékában. A kültéri páratartalom- és hőmérséklet-érzékelőkkel működtetett ablakok pedig automatikusan bezáródnak, ha légkondicionálásra lenne szükség.

A fenntarthatósági törekvéseket támogatják továbbá az ún. városi hősziget-hatást csökkentő burkolóanyagok és az esővíz-elvezető felületek. De a 164 négyzetméternyi élő zöld fal, a LED-világítás és az alacsony áramlású vízvezeték-szerelvények is mind ezt a célt szolgálják.

Az étterem működéséből nyert adatoknak és tapasztalatoknak köszönhetően még hatékonyabbak lehetnek a McDonald's globális fenntarthatósági erőfeszítései, és megvalósulhat a célkitűzése, hogy 2030-ra éttermeiben és irodáiban az üvegházhatású gáz kibocsátást 2015-höz képest 36 százalékkal csökkentse.

Fotó: Ross Barney Architects

Mihalovics Réka
27 cikk