FbPixel
Energia

Magyarország első naperőművel kombinált hibrid villamosenergiatárolója

Magyarország első naperőművel kombinált hibrid villamosenergiatárolója

Az Ideona Zrt. a Pannon Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemmel partnerségben, konzorciumvezetőként pályázott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő fejlesztések megvalósítása” pályázatára, melynek köszönhetően Közép-Európában elsőként helyezi üzembe hibrid erőművét – tudta meg az fmbusiness.hu.

A frissen átadott energiatároló berendezés 7 darab 20 lábas konténeregységből áll, és összesen 250 kW névleges teljesítményű, 6 órás tárolási idővel rendelkező 1500 kWh (kilowattórás) kapacitású, mellyel jelenleg a hazánkban található legnagyobb flow-technológiás energiatároló berendezés. A projekt lehetővé teszi a megújuló energia felhasználásának maximalizálását, miközben rendszerszintű szolgáltatások biztosítására is képes egyidejűleg – tájékoztatták az fmbusiness.hu-t.

Az ünnepélyes átadó eseményen részt vett Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke, továbbá Dr. Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében, valamint Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

Egyedülálló hibrid erőmű

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, az átadott hibrid erőmű egyedülálló a hazai piacon, ugyanis a vanádium-redox flow akkumulátor a jelenleg elterjedt lítium-ionos rendszerekhez képest sokkal hosszabb ideig rendelkezik kitárolási idővel - jelen esetben 6 órás kitárolási idővel rendelkezik. Az erőmű ezáltal képes a napközbeni többlet energiát a reggeli és esti órákra raktározni és leadni, amikor sokkal nagyobb a lakosság energiafogyasztási igénye. 

Ideona-napelem-eromuvel-hibrid-villamosenergiatarolo-fmbusiness-news

További előnye, hogy az elektrolit-folyadék - mely a technológiai megoldás alapját képezi – élettartama lényegesen hosszabb, mint a lítium-ion alapú tárolóké. A flow technológia fenntarthatósági szempontból egy valóban zöld megoldást jelent, ugyanis az elektrolit folyadék degradációja közel 0% évente, így a tároló rendszeres karbantartása mellett akár 25 éven túl is képes működni.  

Vanadium-redox flow alapú akkumulátor előnyei

„A projekt célja, hogy demonstráljuk a Vanadium-redox flow alapú akkumulátor előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, naperőműhöz integrált modellben, valamint gyakorlatban vizsgáljuk a rendszer stabilizációs képességét. Az Ideona Zrt. stratégiai célja, hogy az elmúlt időszak napközbeni termelési csúcsoknak köszönhetően bezuhant energiaárakkal, a szabadpiacra termelő naperőművek üzleti modelljeinek tárolóval kombinált, hibrid erőműként történő újra definiálását támogassa” – mondta el megnyitó beszédében Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.