FbPixel
Ingatlan

Magyar siker: LEED Platinum minősítésű többfunkciós épület Budapesten

Magyar siker: LEED Platinum minősítésű többfunkciós épület Budapesten

Közép-Európában eddig még egyetlen létesítménynek sem sikerült megkapnia a LEED legmagasabb szintű, Platinum minősítését, amelyet a Szervita téri többfunkciós épület érdemelt ki a közelmúltban. A Szervita Square Building nagyrészt irodákból áll, de helyet kapott benne 2900 négyzetméternyi üzlethelyiség és számos luxuslakás is.

Az 1973-ban épült, eredetileg irodaházként és parkolóházként funkcionáló épületet 2017-ben bontották le, majd 2020-tól a Horizon Development alakított ki a helyére egy többfunkciós épületet. Az alapterület 12 500 négyzetméter, és 7 emeleten kaptak helyet benne kereskedelmi- és irodaterek, valamint lakóingatlanok. A Szervita Square Building különlegességét többek között az adja, hogy a homlokzat üvegelemeiben a tér historizáló épületei tükröződnek vissza.

A sok üvegfelületnek köszönhetően a belső terek rengeteg természetes fényt kapnak, ami fontos szempont a LEED és egyéb környezettudatos, jólléti minősítésekhez. Az energiahatékony liftekkel felszerelt épület az alacsonyabb vízfogyasztás érddekében az esővizet hasznosítja.

A LEED v4 BD+C (Building Design and Construction) akkreditációs rendszer Platinum szintű elismerése az egyik legrangosabb minősítésnek számít a szakmában, ami kimagasló visszajelzés a projekt számára a környezetbarát és jövőbe mutató megoldások beépítéséért. Ilyen magas szintű értékelést más épület még nem kapott Közép-Európában, ezért a Szervita Square Building iránymutató példa lehet a piacon.

LEED minősítést eddig a budapesti épületek 35%-a birtokol, 79% a BREEAM rendszerben kapott akkreditációt, 3,5% pedig a WELL rendszerben, ami alacsonynak mondható. Zöld minősítések tekintetében Budapest viszont a legjobbak közé tartozik Európában, ezt alátámasztja az is, hogy az ilyen akkreditációkat szerző irodák aránya öt év alatt 32 %-ról 42%-ra nőtt.

 

Fotó: horizondevelopment.hu

Mihalovics Réka
27 cikk