FbPixel
Épületüzemeltetés

Lehet a klímaberendezéssel hatékonyan fűteni?

Lehet a klímaberendezéssel hatékonyan fűteni?

FM Business - tél, fűtés, klíma, létesítményüzemeltetés. Dübörögnek a mínuszok, eljött az igazi tél. Az ingatlantulajdonosoknak, létesítményüzemeltetőknek fontos időszak ez, hiszen nem mindegy, milyen a hőérzete a lakásban, irodában tartózkodóknak.

Egy tapasztalt klímaszerelő szakember az fmbusiness.hu-nak elmondta: nagy teljesítményű klímákkal már gyorsan fel tudjuk melegíteni és egyenletesen melegen tudjuk tartani a lakást, csak néhány dologra kell figyelnünk. Fontos tudni viszont, hogy nem minden berendezés alkalmas arra, hogy a téli szezonban használjuk.

A klíma nem sugárzó hővel működik, mint egy radiátor, konvektor vagy padlófűtés

„A klíma fűtésekor a hidegérzetet több tényező is okozhatja, az egyik ilyen ok lehet a hő eloszlásának egyenlőtlensége a helyiségben, ugyanis a klíma nem sugárzó hővel működik, mint egy radiátor, konvektor vagy padlófűtés“ – mondta el a Gree szakembere, Antal Mihály.

A klíma a meleg levegő szállításához ventilátort használ, ezért nem képes egyenletesen eloszlatni a meleget, így pedig néhány terület hűvösebb lehet a többinél. A levegőt hűvösebbnek érezhetjük közvetlenül a légáramban a huzathatás miatt, ezért célszerű a berendezést úgy beállítani, hogy ne közvetlenül a testünkre fújja a meleget.

Fűtés esetén érdemes a légterelést minél lejjebb állítani, mivel a meleg levegő hajlamos a helyiség magasabb pontjain rétegződni. Ha így állítjuk be a ventilátort, akkor a lefelé fújt meleg levegő lentről fog felfelé jutni, a normál légáramlás sebességével, ami sokkal kellemesebb érzést biztosít.

Inverter technológia

A régebbi klímák úgynevezett „on-off-os gépek” voltak, úgy működtek akár egy hősugárzó: vagy folyamatosan a legnagyobb meleget biztosították vagy kikapcsoltak. Ezzel szemben az inverter technológia lényege, hogy a klíma kompresszora képes szabályozni magát, és ezzel egy olyan üzemmódot vesz fel, amivel folyamatos működés mellett biztosítja a helyiségben a beállított hőmérsékletet. Ilyenkor nem a legmagasabb hőmérsékletet árasztja, hanem egy alacsonyabb kifújt levegő hőmérséklettel üzemel. Ez a huzathatás miatt hűvösnek érezhető, attól függetlenül, hogy egyébként melegebb a helyiség hőmérsékleténél.

Meddig működik jó hatásfokkal egy klíma?

A hőérzetet még befolyásolhatja a helyiség páratartalma: alacsony páratartalom esetén a levegőt száraznak érezhetjük, ezért érdemes lehet fűtés mellett a megfelelő párásításról is gondoskodni. Bár Magyarországon ritkán fordul elő -20 fokos hideg, azzal is számolnunk kell, hogy a klímák többsége -15 fokos külső hőmérsékletig működnek jó hatásfokkal.

„A gyártók a klímák névleges teljesítményét 7°C külső hőmérséklet mellett adják meg, azonban egyértelmű, hogy minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete, annál nehezebb onnan hőt elvonni, és a beltérbe juttatni. Vagyis a berendezések teljesítménye folyamatosan csökken, ha a külső hőmérséklet is csökken. A klímaválasztás során fontos szempont lehet, hogy a berendezés akkor is nagy teljesítményt tudjon produkálni, amikor arra valóban szükség van. Egy általános berendezés -15°C-os külső hőmérséklet mellett a névleges teljesítményének csupán 50-60%-át képes leadni. Vannak azonban olyan fűtésre optimalizált berendezések, amelyek speciális technológiájuknak köszönhetően akár -20°C fokig képesek megőrizni a névleges teljesítményüket” - hangsúlyozta a szakember.

Temperáljunk – és íme egy tévhit!

Ahogyan a többi fűtésrendszert, a klímát is használjuk folyamatosan téli hidegben. Amikor hosszabb-rövidebb időre elhagyjuk az otthonunkat, a fűtési rendszert ne kapcsoljuk ki, legfeljebb alacsonyabb hőfokon temperáljunk. De hogyan állítsuk be, hogy kellemes legyen a hőmérséklet?

Mint azt az fmbusiness.hu a szakembertől megtudta, sokan a felfűtési szakaszban a lehető legnagyobb hőmérsékletet állítják be, azt gondolva, hogy így jobban fűt majd. Erre valójában nincsen szükség, hiszen a modern berendezések vezérlése figyelembe veszi, hogy mekkora a különbség a beállított és a valós hőmérséklet között. Ennél sokkal fontosabb a ventilátor fokozat beállítása. A legnagyobb fűtési teljesítmény a legmagasabb ventilátor fokozaton érhető el, alacsonyabb fokozatokon a leadott teljesítmény is alacsonyabb. A klíma az automata ventilátor fokozaton a hőmérsékleti adatokból önmaga tudja kiválasztani az ideális hőt, így a felfűtési időszakban magas fokozaton működik, a hőtartáshoz viszont alacsonyabb fokozatot választ.

Nem minden berendezés alkalmas arra, hogy az egész téli szezonban használjuk

Ma már minden elérhető klímaberendezés rendelkezik fűtés funkcióval is, ugyanakkor fontos tudni, hogy nem minden berendezés alkalmas arra, hogy az egész téli szezonban használjuk. A nem téliesített berendezéseket alkalmi fűtésre, fűtés rásegítésre tervezték – ezeket tavasszal vagy ősszel érdemes használni, amíg a fő fűtési rendszert nem szeretnénk bekapcsolni. A téliesített berendezések rendelkeznek azonban olyan védelmi fűtő rendszerrel, ami lehetővé teszi, hogy hosszú távon is üzembiztosan folyamatosan használjuk télen. Ezen felül vannak úgynevezett fűtésre optimalizált berendezések is, amelyeket a gyártó kifejezetten fűtésre tervezett, és nem mint egy másodlagos funkció van jelen a fűtés.

Ezen termékek kimagaslóan hatékonyan fűtenek, teljesítményük nem romlik, és nyugodtan rábízhatjuk a teljes lakásunk fűtését.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.