FbPixel
Magyarország

Létesítménytörténet– Fővárosi Nagycirkusz, egy igazi FM kihívás

Létesítménytörténet– Fővárosi Nagycirkusz, egy igazi FM kihívás

Ha megépül, az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a mostani létesítménynél ötször nagyobb területen és kétszer nagyobb méretben valósul meg a Liget Budapest Projekt részeként. Ám messze nem ez lesz ez első változás az épület életében!

Kevés létesítmény viseli jól a folyamatos tulajdonosváltásokat, csődöt, bombázást, átépítéseket és átszervezéseket. Szerencsére a Fővárosi Nagycirkusz „túlélő” típus és kalandos történelme dacára ismét egy megújulás küszöbén áll.

Építkezés után csőd, bombázás, államosítás

Budapest első állandó cirkusza 1889. nyarán Wuff Cirkuszként nyitotta meg kapuit a Városligetben. Az akkori igazgató, Wuff Ede a brüsszeli világkiállításról érkezett a Ligetbe egy több mint 2000 fő befogadására képes szétszedhető és újra összerakható vasvázas épülettel, amiben a tűzjelző és a büfé mellett 1892-ben már vízöblítéses mosdók is üzemeltek.

A cirkusz vezetését 1895-ben Wuff az Állatkertre bízta, majd pár év után, 1904-ben Beketow Mátyás vette át az igazgatói feladatokat. Az Ő kezei alatt az épület 1908-ben megújult és kikerült az állatkert területéről. Beketow 1928-ig vezette az intézményt, öngyilkossága után fia vette át helyét, de a csődbe jutott cirkuszt Ő sem tudta megmenteni, így a bérleti jogát visszamondta. A főváros 1935-ben újabb pályázatot írt ki a cirkuszigazgatói székre, amit Fényes György nyert meg. Fényes játékengedélyét 1944-ben a bombázások miatt megvonta a főváros.

A bombázásokban megsérült épület a felújítás után 1949-ben, az államosítás után már Fővárosi Nagycirkuszként nyitotta újra kapuit. A ’60-as évekre az épület megérett a bontásra – szerkezetileg és technikailag is elavult.

cirkusz_2

Összetett üzemeltetési kihívás

Az 1966-os bontást követő 5 éves építkezés eredményeként egy modern épületbe költözhetett vissza a Cirkusz. A létesítmény ötvözte a színházak, szállodák, javítóműhelyek és a cirkusz speciális igényeit.

Itt nemcsak istállók és ketrecrendszerek, de a vendégek számára kényelmes nézőtér, büfé, mosdók, a fellépők számára pedig szállódai szolgáltatások is elérhetők a mai napig. A művésztelep már az 1930-as évektől fogadja a magyar és a külföldi artistákat szállító lakókocsikat tárolásra, javításra alkalmas műhelyekkel és raktárhelyiségekkel.

Nagyon úgy tűnik, hogy egy cirkusz működtetése az egyik legkomplex üzemeltetési feladat.

 

cirkusz_4_2

Nagycirkusz, nagy tervek

Már évek óta tervben van, hogy a Liget Budapest Projekt részeként új épületet kap a Fővárosi Nagycirkusz és megszületik a Közép-európai Cirkuszművészeti Központ a Városliget vonzáskörzetében. A 2019-es bejelentések szerint várhatóan a Nyugati pályaudvar közelében épül majd az új létesítmény, ahol az FM csapatnak egy a mostaninál ötször nagyobb területen kell majd helytállnia.

A Fővárosi Nagycirkusz június 4-i újranyitása előtt még 2021. május 30-án, gyereknap alkalmából egy hatalmas ingyenes, ültetett, családi cirkuszgálával ünnepel.

Ha archív felvételekre kíváncsi, kattintson!

 

Fotó: fnc.hu

Forrás: hirado.hu, vg.hu, wikipedia.org, fnc.hu

Mihalovics Réka
27 cikk