FbPixel
Építési technológiák

Legyen természetes a megfelelő fényerő!

Legyen természetes a megfelelő fényerő!

Az új irodaházak esetében már a tervezőasztalon megoldott, hogy minél több természetes fény jusson a munkaterekbe. De mi a helyzet a régebbi épületekkel? Adott keretek között hogyan lehet jól és költséghatékonyan kihasználni a természetes fényt?

A természetes fény előnyeit számos kutatás alátámasztotta már. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a szemfáradtságot, jobb erőnlétet és hangulatot biztosít, jótékonyan hat az ember cirkadián ritmusára (napi biológiai órájára). De kutatások nélkül is érezhető, hogy sokkal jobban teljesítünk napfényben, mint lámpafényben.

Nem elhanyagolható tényező, hogy minél kevesebb mesterséges világítást alkalmazunk, annál több energiát spórolunk. Ám a természetes fényt jól kihasználni kihívás, hiszen az a nap során folyamatosan változik, és az időjárástól is függ. A Buildings összeszedett néhány tippet, amelyekkel javítható a terek természetes megvilágítása és a mesterséges világítás használatának hatékonysága.

A jó beltéri burkolatok segítenek

Az első és egyik legfontosabb teendőnk, hogy meggyőződjünk arról, hogy megfelelő-e a belső terek falainak és mennyezeteinek fényvisszaverő képessége. Irodákban érdemes a legnagyobb fényvisszaverő képességgel (85%-ot vagy még nagyobbat) a mennyezeten tervezni, 60% körül a falakok.

Fontosan a pontos mérések

Ha van saját fénymérő eszközünk, sokkal pontosabb képet kaphatunk a létesítmény tereinek fényigényéről. A méréseket érdemes szombaton vagy vasárnap végezni, amikor mesterséges világítás nélkül mérhetjük fel az épület északi és déli oldalát is. A pontos összképhez és precíz tervezéshez ugyanezt a mérést végezzük el este is, amikor már lámpafény szükséges.

Fény-igény-felmérés

A különböző helyiségekben célszerű változó világítást beállítani, hogy ott, ahol több természetes fény áramlik be mérsékelni tudjuk a mesterséges megvilágítást. Emellett ajánlott felmérni az épület használóinak igényeit, hiszen eltérő lehet, hogy ki mennyi fényt tart ideálisnak a munkaterületén. Kényelmes és energiahatékony megoldás lehet olyan lámpákat elhelyezni, amiket az adott térben tartózkodók maguk kontrollálhatnak.

Trükkös megoldások

Létezik néhány olyan megoldás, amivel növelhetjük a természetes fény hatását. Az egyik ilyen egy speciális ablakfólia, amely képes messzebbre juttatni a fényt a belső térben. Az ilyen fóliák az ablakok felső részébe helyezve a napfényt a mennyezet felé terelik, ezáltal a teljes terület megvilágítása javul.

Olyan helyeken, ahol a természetes fény beáramlása nem megoldható (például földszint alatti vagy ablakoktól távol eső helyiségekben), érdemes imitálni a napfényt olyan megoldásokkal, mint a dinamikus tetőablakok. Ezek a nap hőmérsékletétől és a nap intenzitásától függően megváltoztatják a színhőmérsékletet és a fényintenzitást, ami segít az alkalmazottaknak kiélvezni a természetes fény előnyeit.

Költségek és energiatakarékosság

A meglévő épületekben többletköltséggel járhat az utólagos átalakítás. Ám pontos mérésekkel, körültekintő tervezéssel és a megfelelő anyagok használatával megtalálható az energiahatékonyság és a létesítményben dolgozók jólléte szempontjából is megtérülő befektetés.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.