FbPixel
Magyarország

Korszerűsítették az építésügyi szakrendszereket

Korszerűsítették az építésügyi szakrendszereket

Webes alkalmazásokat és kapcsolódó adatbázisokat hoztak létre, illetve fejlesztettek tovább az építésügyi szakrendszerek digitális korszerűsítését megvalósító, európai uniós finanszírozású projektben, amely több mint 9,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott - közölte a Lechner Tudásközpont csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az eredmények hatékony és felhasználóbarát ügyintézést tesznek lehetővé a lakosság, a hatóságok, az építésügyi szakma gyakorlói, valamint az önkormányzatok és a szakpolitikai döntéshozók számára egyaránt.

A 2015-ben indult projekt célja egyrészt régóta működő, széles körben használt közigazgatási szakrendszerek (elektronikus építési napló, ÉTDR, IVO) továbbfejlesztése, másrészt teljesen új építésügyi alkalmazások kialakítása volt.

ÉTDR, DOKIR, ÉISZ, NGTA, ÖVNYR

Az egységes keretrendszerbe integrált e-napló és a hatósági engedélyezési eljárásokat támogató ÉTDR megújítása mellett sikeresen bevezették a többi között az elektronikus tervpályázat-kezelő alkalmazást (E-tervpálya) és a dokumentációs központ információs rendszert (DOKIR). Emellett elkészült a Nemzeti Geotechnikai Térkép és Adattár (NGTA), az építésügyi igazságügyi szakértők tevékenységét támogató rendszer (ÉISZ), a tervezést támogató környezeti információs téradat-csomag letöltésének funkciója, valamint az állampolgárok családiház-építési tájékozódását segítő tervezési segédlet és adaptációs iránytű.

A közlemény szerint a legkomplexebb fejlesztés egy új informatikai platform Örökségvédelmi Nyilvántartás (ÖVNYR) néven, amelynek részét képezi a védett ingatlanok lekérdezőfelülete, a nyilvános adatokat tartalmazó E-Örökség modul, valamint a szakértőket támogató mobilalkalmazás is.

A projekt átfogó eredményeként a hazai építésügyi szakrendszerek európai összehasonlításban is korszerű megoldásokat kínálnak az épített környezethez kapcsolódó közigazgatási ügykezelés digitális támogatására - hangsúlyozta a Lechner Tudásközpont.

 

Forrás: MTI, fotó: Lechner Tudásközpont

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.