FbPixel
Default

Intelligensek és autonómok a jövő létesítményei

Intelligensek és autonómok a jövő létesítményei

De mitől válik egy létesítmény autonómmá, és mit jelent ez üzemeltetési szempontból? Az FM-szakmát is foglalkoztató kérdésekre kereste a választ az fmbusiness.hu.

A japán Mitsubishi Power irányt mutat. A T-Point 2 új generációs erőmű az intelligensebb és fenntarthatóbb üzemek alapkövét rakta le.

Digitális fókusz az alapoktól

Az 1997 óta működő T-Point erőmű 2020-ban átadta helyét a T-Point 2-re keresztelt utódjának. A 2020-ban Az Év Erőművének választott létesítmény várhatóan a világ első autonóm kombinált ciklusú erőműve, amelynek létrejöttében és működésében is fontos szerepet játszanak a legkorszerűbb digitális technológiák. Már a tervezési fázisban is 3D-s VR szimulációt használtak, ami az építkezés során nagy segítséget jelentett az összeszerelési eljárások ellenőrzésében, valamint a termelékenység és a minőség javításában.

A digitális szemlélet az erőmű működésbe lépése után is megmaradt. Jó példa erre, hogy az üzem mesterséges intelligenciát használ a folyamatok automatizálására. Junichiro Masada, a Mitsubishi Power alelnöke és technológiai vezérigazgató-helyettese a forbes.com-nak így fogalmazott:

„Ahogy digitális korszakba lépünk, fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk a feltörekvő technológiákat a működés optimalizálása érdekében, miközben maximalizáljuk a gazdasági hasznot.”

A kulcs: önfenntartó és öntanuló üzemeltetés

Mitől lesz képes egy létesítmény önmagát működtetni és fenntartani? A T-Point 2 intelligens épületüzemeltetési megoldásainak alapja a telepített szenzorokból nyert adatok feldolgozása. Az IoT (Internet of Things) csatornáin beérkező adatokat mesterséges intelligencia (MI) dolgozza fel. Az MI segítségével lehetővé válik a műveletek folyamatos korszerűsítése és a leállások minimalizálása is – az üzem így tanulja saját működését.

A folyamatok automatizálása kiemelten fontos a működés és a karbantartás optimalizálásához. Az ehhez használt MI algoritmusai képesek feldolgozni a különböző alkatrészek életciklusára vonatkozó információkat, így előre – még a hiba bekövetkezte előtt! – megjósolhatók a szükséges karbantartások. Az üzemeltető (akár távolról, akár a helyszínen felügyel) azonnali értesítéseket kap, meg tudja határozni a probléma okát, az optimális leállási időt és ellenőrizheti az alkatrészeket. A jövőben ez a teljes folyamat automatizált lesz, és a feladatokat a létesítmény önműködően tudja majd ellátni.

Járványhelyzet: biztonságos működés minimális személyes jelenléttel

Az önálló, automatizált működés számos további kérdést felvet, többek között nagyobb hangsúlyt kaphat a kiberbiztonság, és fontos a fenntarthatóság is. Az autonóm létesítmények várhatóan több megújuló energiát használnak, ami a hatékonyság, a környezetbarát kritériumoknak való megfelelés, valamint az épületminősítési rendszerek szempontjából is lényeges.

Az üzemek önálló működése iránti igény a koronavírus megjelenésével csak tovább nőtt, hiszen a járványhelyzet rámutatott, mekkora jelentősége van annak, hogy a biztonságos működés minimális személyes jelenléttel is kivitelezhető legyen.

Fotó: Mitsubishi Power, forrás: forbes

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.