FbPixel
Külföld

Disneyland, luxusszállodák és repterek - egészségügyi központok újragondolva

Disneyland, luxusszállodák és repterek - egészségügyi központok újragondolva

A járvány az egész világon térdre kényszerítette a turisztikai szektort. A gazdasági és egészségügyi nehézségekre a megoldást szinte mindenhol a lakosság tömeges beoltásában látják. Amerikában luxusszállodák, konferenciaközpontok, repterek és vidámparkok ajánlották fel létesítményeiket oltó- és tesztközpontok számára.

Kilenc hónappal ezelőtt a világ több luxusszállodája, köztük a londoni Claridges és a New York-i Four Seasons is szállást ajánlott a világjárvány megfékezésén dolgozó orvosok és nővérek számára. Alig fél éve a San Francisco Nemzetközi Repülőtéren alakították ki az első reptéri koronavírus tesztpontot az Egyesült Államokban. Januárban pedig már a kaliforniai Disneyland és az Anaheim Kongresszusi Központ is oltó- és tesztponttá alakult – írja a The New York Times.

  • A több tízezer embert foglalkoztató Disneyland tavaly március közepe óta zárva tart. Januárban azonban a Toy Story részleg parkolóját ismét megnyitották. A terület ezúttal turisták helyett egészségügyi dolgozókkal és 75 évesnél idősebb helyi lakosokkal telt meg, akik az itt kialakított tömeges oltópontra érkeztek. Az átmeneti céllal kialakított központ akár napi 7000 embert ellátására is alkalmas.
  • Azokat az Orange megyei lakosokat, akik tesztre jelentkeznek, az Anaheimi Kongresszusi Központban várják. Itt – hasonlóan az ország területén működő kongresszusi központokhoz – márciusban szinte egy csapásra leállt az élet.
  • A járvány kezdete óta az amerikai repterek is sorra bővítik egészségügyi szolgáltatásaikat, így számos terminálon az XpresSpa-kban reptéri masszázs vagy manikűr helyett koronavírus gyorstesztelést kínálnak.
  • A Nyugat-Virginia Vásárközpont már a világjárvány első heteiben felajánlotta létesítményeit tesztelésre, oltásra és szükség esetén akár kórház kialakítására is. A 2020-ban bezárt területen több ingyenes tesztelő központ is működött már, jelenleg pedig a helyi lakosok oltási központjaként hasznosítják.
  • A 250 szobával és közel 650 hektáron majd’ 30 000 négyzetméteres fedett arénával rendelkező Tryon Resort elnökét sem érte váratlanul, amikor októberben megkeresték, hajlandó-e oltási helyként felajánlani az arénát. Bár azt előre lehetett tudni, hogy a logisztikai nem lesz egyszerű, a központ december közepén megnyílt.

Ezek a köz- és magánszféra közötti partnerségek kulcsfontosságúak az Egyesült Államok járványkezelésében – hangsúlyozza Steven Pedigo, a Texasi Egyetem professzora, városgazdálkodási szakember.

Tömeglogisztika – üzemeltetési projekt

Pedigo szerint csak kevesen képesek kezelni az ekkora tömegek logisztikáját. Az egyik ilyen az üzleti szektor, aminek szót kell adni a járványhelyzet kezelésében, hogy olyan stratégia születhessen, amely nemcsak a közegészségügyet helyezi előtérbe, hanem a gazdaságot is működteti.

Ha olyan nagyszabású logisztikai és üzemeltetési kérdéseket is érintő projektről van szó, mint egy országos oltási stratégia, érdemes a turisztikai ágazat szakembereire, szállodák, repterek, konferenciaközpontok vagy akár vidámparkok menedzsereinek, üzemeltetőinek tapasztalataira (is) támaszkodni. „Ezt csinálják - embereket, nagy mennyiségű árut és szolgáltatást mozgatnak” – mutat rá a szakember.

Fotó: Four Seasons Hotel New York

Mihalovics Réka
27 cikk