FbPixel
Magyarország

Kórházbiztonság – Az újgenerációs szekvenálással eddig ismeretlen vírusok is kiszűrhetők

Kórházbiztonság – Az újgenerációs szekvenálással eddig ismeretlen vírusok is kiszűrhetők

fmbusiness.hu - A B+N takarítási folyamatai során olyan információkat is gyűjt, melyekkel nyomonkövethetők egy adott terület mikrobaközösségének időbeli változásai. Hogy ez hogyan forradalmasíthatja az egészségügyi intézmények takarítását, arról dr. Ősz Ágnes biológus, a B+N tudományos főmunkatársa és Nagy Zsuzsanna, higiéniai üzletág-igazgató meséltek az imeonle.hu-nak. Az fmbusiness.hu összeállítása a B+N fejlesztéséről.

Mikroorganizmusok vizsgálata – a cél a hatékony beavatkozás

„Az általunk alkalmazott módszerek lehetővé teszik a takarítási folyamatok optimalizálását oly módon, hogy nyomon tudjuk követni az adott terület mikrobaközösségének időbeli változását. A mikroorganizmusok mennyiségi kimutatása többféle módon történhet, például biokémiai alapon (adenozin-trifoszfát, ATP mérése), tenyésztéses módszerekkel,  valamint a nukleinsav analízise alapján qPCR és metagenom szekvenálással.”- vezet be minket Dr. Ősz Ágnes biológus, a B+N Referencia Zrt. tudományos főmunkatársa kutatási munkájába.

Nagy Zsuzsanna higiéniai üzletág-igazgatótól azt is megtudjuk, hogy a vállalat egyelőre egy kórház egy kijelölt osztályán kísérleti jelleggel végez vizsgálatokat. A külön gyűjtött törlőkendőkből és felmosókból vett minták alapján folyamatosan monitorozzák az adott terület mikrobiológiai közösségét. Ez lehetőséget nyújt a kórokozók megjelenésének gyors érzékelésére, és az azonnali beavatkozásra. Ha szükséges vegyszert váltanak, megnövelik annak koncentrációját, vagy bevetik az UV-fertőtlenítő berendezésüket.

Az újgenerációs szekvenálás előnyei

„A kórházi környezet higiéniai állapotának folyamatos ellenőrzése jelenleg is komoly feladat az intézmények számára. Az ellenőrzés során nyert genomi szekvenciák (metagenom) vizsgálata lehetőséget nyújt a jelenlévő számos faj egyidejű elemzésére. Míg a hagyományos (Sanger) szekvenálással csak célzottan tudtunk egy-egy DNS-szakaszt vizsgálni, addig az újgenerációs szekvenálás egyszerre sok mintát képes kezelni, illetve egy mintán belül is nagy fajgazdagságot tud kimutatni. Így több információt nyerhetünk a közösség diverzitásával, taxonómiai összetételével kapcsolatban. Ezzel a módszerrel képesek vagyunk akár új fajok, illetve vírusok azonosítására is.” – vázolja az eljárások közötti különbséget dr. Ősz Ágnes, aki még hozzáteszi: „A metagenom szekvenálás nehézsége a nagymennyiségű adat miatti bonyolultabb feldolgozás és az összetettebb laboratóriumi előkészítés.”

Szintén molekuláris módszer az ún. qPCR (kvantitatív PCR), amely gyorsabb eredményt nyújt, viszont csak a marker fajok változáskövetését teszi lehetővé. Megfelelő mintavevő, logisztikai és adatelemző rendszer kialakítása esetén a minták feldolgozása vizsgálattól függően akár 24-48 órán belül megtörténhet.

További módszereket is tesztelnek

A higiéniai elemzőrendszer részeként két további módszert is tesztel a vállalat. Az egyik az ATP higiéniai pálca, amely széles körben elterjedt az élelmiszerhigiéniában, de kórházakban is használják a felületek tisztaságának ellenőrzésére. Az ATP minden élő szervezetben megtalálható, mennyiségéből következtetni lehet a mikroorganizmusok számára. Az ATP mennyiségét monitorozva vizsgálják a takarítás minőségét, amelynek alapján megállapítják az adott területre jellemző higiéniai alapvonalat. Kiugró értékek esetén átfogó higiéniai mérést végeznek (gyakori kórokozók vizsgálata qPCR-el vagy metagenom szekvenálás), és indokolt esetben pluszfertőtlenítésre is sor kerül.

Szintén az élelmiszerhigiéniában elterjedt a Microtester elnevezésű készülék, amely képes az összcsíraszám kimutatására. Ez a hagyományos tenyésztéses módszerhez hasonlóan az élő mikroorganizmusokat mutatja ki. Mivel a tápközeg oxigénfogyása alapján méri a mikrobák szaporodását, gyorsabb és pontosabb detektálásra alkalmas: akár 1 sejt/ml kimutatására is 1-12 óra alatt a helyszínen. A Microtester szabadalommal védett és akkreditált módszer, amely fejlesztést követően automatizált mérésre is alkalmassá válhat.

Azt is kutatjuk, hogy kialakul-e rezisztencia a különböző fertőtlenítőszerekkel szemben. Ennek azért van különös jelentősége, mert ahogyan egyre nagyobb méretet ölt az antibiotikumrezisztencia, úgy a baktériumok a felületkezelő szerek hatóanyagával, sőt még a vivőanyagával szemben is ellenállóvá válhatnak.” – hívja fel a figyelmet Nagy Zsuzsanna. A szakember szerint a vegyipar nem lesz képes olyan gyorsan megváltoztatni e szerek összetételét, hogy azt ne tudják lekövetni a kórokozók. Ezért fokozottan figyelnek arra is, hogy ne alakuljon ki rezisztencia a fertőtlenítő anyagokra. Ha pedig ez mégis megtörténne, azonnal lecserélik az adott készítményt.

Riasztási rendszer a betegek és az egészségügyi dolgozók biztonságáért

A B+N Referencia Zrt. a közeljövőben létrehoz egy informatikai felületet és  riasztási rendszert, amelynek révén a területi vezetőik azonnal értesítést kapnak, a fertőzés kockázatáról. Így időben tudják tájékoztatni az érintett intézmény higiénikusát a fertőzésveszélyre.

„Az általunk alkalmazott módszerek összességéből egy olyan komplex rendszert építünk fel, amely lehetővé teszi az adott terület mikrobaközösségének időbeli változása alapján a takarítási folyamatok optimalizálását. Végeredményben pedig a betegek és az egészségügyi dolgozók biztonságának növelését.” – hangsúlyozza dr. Ősz.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.