FbPixel
Épületüzemeltetés

KKV-k, családiházas irodák hatékony pormentesítése

KKV-k, családiházas irodák hatékony pormentesítése

Porszívó vagy porfújó, ez itt a kérdés. E cikk most a kis, családias KKV-k-nak szólnak – pontosabban a kis irodák épületüzemeltetőinek, akik sok esetben nem bíznak meg facility managert.

A porallergia valójában a poratkára való allergiát jelenti, amely számos légúti és bőrtünet formájában jelentkezhet. Egyre többen szenvednek ilyen jellegű panaszoktól szerte a világon, ezen pedig a pormentes környezet rengeteget javíthat. Kevésbé ismert tény, hogy a központi porszívórendszerek pormentesebb, tisztább környezetet varázsolnak, mintha hagyományos porszívót használnánk.

A központiporszívó-rendszer alkalmazása új fejezetet jelent a takarítás történetében. Ezzel a technológiával nem csak olyan tisztaságot lehet varázsolni, amelyet eddig csak fáradságos munkával lehetett elérni, de elengedhetetlen, ha valóban tiszta és pormentes környezetet szeretnénk magunk körül. Nagyjából eddig a bullshitszerű pr-szöveg, és akkor most jöjjön a szakember véleménye.

Van, ahol nem adnak ki építési engedélyt, ha nincs központi porszívó

„Finnországban és Portugáliában már nem adnak ki építési engedélyt – és lakhatási engedélyt sem –, ha nincs a házban központi porszívó. Ennek oka a környezetvédelmi és egészségügyi szempontokban keresendő. Három nagyon fontos tulajdonsága van ugyanis ezeknek a porszívó rendszereknek. Az egyik az, hogy csendes, hiszen a gép a garázsban, pincében, gépészeti helyiségben működik, így az általa keltett zaj nem észlelhető a lakótérben. Másik fontos tulajdonsága, hogy kényelmes, nem kell cipelni a porszívó gépet, csak egy gégecsövet kell kézbe venni. Ez általában 9 méter hosszú, tehát egy csatlakozóról több helyiséget is ki lehet takarítani. A rendszer harmadik és egyben legfontosabb tulajdonsága a pormentes, egészséges környezet biztosítása” – mondja Tóth Csaba, központiporszívó-szakértő.

Természetesen a központiporszívó-rendszer kiépítésének a legegyszerűbb módja, ha már a ház megépítésekor kialakításra kerül a számára szükséges hely és a csövezés, de az sem esik el ettől a lehetőségtől, aki erre korábban nem gondolt, illetve kész házba költözött be.

Porszívó vagy porfújó?

Amikor a hagyományos porszívóval takarítunk, az a levegőt a porral, szeméttel együtt beszívja, megszűri, de a legapróbb szemcsék a lakótérbe visszakerülnek, ami által a kiszűrhetetlen poratkák és pollenek egy része a lakótérben marad.

„A hagyományos porszívó emellett a leülepedett port is felkavarja porszívózás közben, hiszen a visszafújt megszűrt levegő folyamatosan kering a lakótérben, ezáltal egy állandó porkörforgás keletkezik. A beépített porszívó rendszer ezzel szemben eltávolítja a beszívott anyagot, és nem fúj vissza semmit, mert a portartály zárt és a szűrőn átjutó kis méretű szemcsék a kifújó vezetéken át az épületen kívülre távoznak” - részletezi a központiporszívó-szakértő.

Na jó, de mennyi a bekerülési költsége?

Egy átlag 150 négyzetméteres, egyszintes családi házba beépített központiporszívó-rendszer bekerülési értéke minden tartozékkal, a takarítókészlettel együtt, beüzemelve bruttó 400 ezer forint környékén mozog, a konkrét összeg a kivitelezés fázisainál támasztott igényektől függ – tudta meg az fmbusiness.hu.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.