FbPixel
Épületüzemeltetés

Kis-Szölgyémi Ferenc: Automatizálásra fókuszál a B+N

Kis-Szölgyémi Ferenc: Automatizálásra fókuszál a B+N

A húsz éve működő, számos magyarországi egészségügyi intézmény takarítását végző B+N Referencia Zrt. menedzsmentje erőteljesen fókuszál az automatizálásra és robotikára – derült ki az egészségügyi vezetők lapjának cikkéből.

Az ime.hu a B+N Referencia Zrt. szakembereivel, Nagy Zsuzsanna higiéniai üzletág-igazgatóval, Zalka Péter K+F vezetővel készített interjút. Nagy Zsuzsanna az interjúban kiemelte: a B+N 11 kórház, szakrendelő és rehabilitációs intézmény egészségügyi takarításával, kiemelt higiéniai területeinek (műtők, laborok) teljes körű takarításával és fertőtlenítésével foglalkozik, de ez a szám 2022-ben várhatóan tovább növekszik. A B+N K+F részleg fejlesztései révén hatékonyabbá tehető a kórházi fertőzések megelőzése, így jelentősen növelhető a betegbiztonság.

Technológiafejlesztéssel a fertőzések ellen

,,Ahhoz, hogy magas színvonalú és körültekintő szolgáltatást nyújthassunk a rend és tisztaság megteremtése érdekében, gördülékeny és költséghatékony takarítási rendszer megléte szükséges. Kutatás-fejlesztési részlegünk folyamatosan azon dolgozik, hogy újfajta eljárásokat vethessünk be, hozzájárulva ezzel az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések elleni harchoz" – mondta Nagy Zsuzsanna.

A takarítás hatékonyságát nagymértékben növeli a hazai fejlesztésű - B+N által fejlesztett - takarítórobot, amely jelenleg öt kiemelt egészségügyi intézményben, valamint sportlétesítményekben és a Budapest Airport területén dolgozik.

A Robin névre keresztelt takarítórobot nagy területek tisztításával növeli az üzemeltető operátor munkájának hatékonyságát. Folyosók, közösségi terek, raktárak, 2-300 négyzetméternyi összefüggő részekből álló 1500 négyzetméteres kemény burkolatú, fertőtlenítőszerrel és súrolással tisztítható területek takarítására alkalmas. Az előre beprogramozott takarítási térkép alapján automatikusan kiszámítja a terület bejárási útvonalát. Üzemeltetése során folyamatos felügyeletet igényel, vagyis a kezelőnek látótávolságon belül kell tartózkodnia. Egy technikus akár három-négy robotot is felügyel.

Hogyan dolgozik Robin, a takarítórobot?

Reggel az operátor feltölti fertőtlenítőszerrel, majd a takarítási területre kíséri a robotot. Az operátor összeszedi a darabos szemetet, kiüríti a szemétgyűjtőket, letakarítja a széleket és a bútorok alatti területeket, míg a takarító robot mellette elvégzi a szabad területek fertőtlenítő felmosását. Ha megtelik a szennyvizes tartály, a robot leáll, üzenetet küld az operátornál lévő telefonra. A szennyvíz leeresztését és a fertőtlenítő tartály újratöltését követően pontosan ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta. Ha csökken az akkumulátor töltöttségi szintje, az operátor bekíséri a töltőállomásra. Az útvonalterv végrehajtásakor a térképen nem szereplő, váratlan akadályok közelében a robot lelassít, kikerüli azokat, így sem a betegeket, sem a berendezéseket nem veszélyezteti.

Nem a munkaerő teljes kiváltása a cél

Adódik a kérdés: kiváltható a takarítórobottal a kézi takarítás? Nagy Zsuzsanna határozott válasza: nem.

A robot nem képes a takarítás minden mozzanatát elvégezni. Viszont amíg a robot feltakarít több száz négyzetmétert, addig a kollégánk a nem gépesíthető feladatok elvégzésére koncentrálhat. A robot kezelése, feltöltése és ellenőrzése az irányító kollégák munkaidejének legfeljebb 20-30 százalékát teszi ki.

A robotos takarítás monitorozható, így a szolgáltatás minősége és értéke emelkedik

Zalka Péter, a B+N  Referencia Zrt. K+F vezetője kiemelte: a fejlesztés során nem a munkaerő teljes kiváltása a cél, hanem az emberi munka támogatása, valamint a takarítás hatékonyságának növelése. A robot gyakorlati takarítási képessége eléri az 500 négyzetméter/órát, egy elektromos feltöltés háromórás üzemidőre elég, egy vízfeltöltés pedig egy órára.

,,A fejlesztés fontos hozadéka még, hogy a robotos takarítás monitorozható. Ennek köszönhetően mindig pontosan tudjuk, hogy egy adott területen mikor, mit és hogyan takarított fel a robot. Mivel a takarítás robot-, terület- és cégszinten is nyomon követhető, az általunk nyújtott szolgáltatás minősége és értéke emelkedik" – mondta a kutatás-fejlesztés vezetője.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.