FbPixel
Épületüzemeltetés

Ki érdemli meg a stafétabotot? – Utódlás az FM szakmában 2.

Ki érdemli meg a stafétabotot? – Utódlás az FM szakmában

Ez az egyik legégetőbb kérdés, amit a létesítményüzemeltetésért felelős vezetőknek fel kell tenniük, ha utódkeresésre kerül sor. Megtalálni – lehetőleg házon belül – azt a személyt, aki a legalkalmasabb lehet egy előléptetésre, nem egyszerű feladat, de a Facilitiesnet rámutat néhány fontos szempontra.

Az első rész itt olvasható.

A legtöbb szervezetben a szakmai utódokat leginkább házon belül keresik, ám azonosítani a legalkalmasabb jelölteket az FM szakmában is valódi kihívás. Azért is különösen nehéz a feladat, mert a potenciális munkatársak általában nagyon különböző háttérrel és készségekkel rendelkeznek. Van, aki már a pályafutása elején kiemelkedő teljesítményt nyújt, ám később nehezen lép tovább, és van, akiről hosszú idő után derülnek csak ki kimondottan értékes adottságok. Éppen ezért a jelöltek reális megítélése rendkívül összetett feladat.

Fontos a csapatjáték, a vezetői képességek és az alázat

A létesítménygazdálkodásban szükséges készségek többsége tanulható, ám a megfelelő ügyfélkezeléssel összefüggő feladatokhoz már ösztönös rátermettségre van szükség. Éppen ezért érdemes erre az érzékre fókuszálni a keresés során.

Az olyan kollégák, akiknek van affinitásuk a jó ügyfélkapcsolatok kialakításához, általában kiváló kommunikációs készséggel és jó emberismerettel rendelkeznek, valamint asszertivitás jellemzi őket. Ezeknek köszönhetően pedig remek csapatjátékosok, éppen ezért egyszer nagyszerű vezető is válhat belőlük.

A járványhelyzet szintén kiváló lehetőséget ad arra, hogy felismerjük a legalkalmasabb jelölteket a szervezetben. A krízisek általában arra ösztönzik az embereket, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, éppen ezért, a munkatársaknak most lehetőségük nyílik, hogy megmutassák, mire képesek. Emellett pedig ebben az időszakban a többi vezető megláthatja azt is, hogy ki igazán lojális és értékes munkaerő.

Egy mentor segítségével könnyebb megtalálni az alkalmas jelölteket

A potenciális jelöltek azonosításának másik módja egy mentorprogram megvalósítása. Hasznos lehet, ha minden kolléga számíthat egy mentorra, aki segíteni tudja a munkáját, és könnyen meglátja benne a lehetőségeket. Ez lehet egy senior munkatárs, vagy épp egy tapasztaltabb ügyfélszolgálatos, akit bármikor kereshetnek a kérdéseikkel, és aki tudja őket segíteni a fejlődésben. Az utánpótlás keresését nagyban megkönnyítheti, ha ezek a mentorok rá tudnak mutatni a vezetőségnél azokra a munkatársakra, akikre érdemes figyelni.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk