FbPixel
Épületüzemeltetés

Kákosy Zsolt: Mi zajlik körülöttünk?

Kákosy Zsolt: Mi zajlik körülöttünk?

„A helyzet drámai. De: a válság egyben komoly üzleti és piaci lehetőség, érdemes így gondolkozni a property és facility managereknek, iparági szakembereknek” – hangsúlyozta és mutatott pozitív irányt Kákosy Zsolt (property és facility szakember) a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) rendezvényén tartott előadásában.

A LEO rendezvényén Kákosy Zsolt, az ICON Real Estate Management vezető igazgatója, a Property Management vezetője adott átfogó értékelést az ingatlanok menedzselése és üzemeltetése során érzékelhető kihívásokról és persze a hatékony megoldási lehetőségekről. A 20 éves piaci vezetői tapasztalattal rendelkező szakember PM szemmel tekintett az ingatlanokra. Az energiaválság és az ellátási láncok nehézségei mellett beszélt az egyre nagyobb szerephez jutó ESG szempontokról, az állandó monitorozás és a felhasználók edukációjának fontosságáról.

Kákosy Zsolt, ICON, property, facility szakember, Arany Gábor, fmbusiness.hu - LEO szakmai reggeli

Kákosy Zsolt hangsúlyozta, hogy a PM és az FM szakemberek állandó párbeszédére és konstruktív együttműködésére, összefogására van most szükség, előadását negatív felütésekkel, de pozitív és optimista iránymutatással zárta, utalva arra, hogy a válság egyben komoly üzleti, piaci lehetőség is lehet.

Minden más, mint 1 éve

Kákosy Zsolt kiemelte, hogy most minden más, mint egy éve. „A kulcs a bérlő. Óriási vagyon van ránk bízva és a mostani turbulens helyzetben is a megtérülést kell biztosítani” – mondta a szakember.

Az iparágat sújtja a háború, az energiaválság, az infláció. Már ez is elég lenne a recesszióhoz, de mindezt tetézi az alapanyag-ellátási gond is. „Készletre kell átállni, az ellátási láncok akár 52 hetet is csúszhatnak” – figyelmeztetett Kákosy Zsolt, majd hallgatói kérdésre válaszolva elmondta: „2023-ban az új bérbeadások megtorpannak, sok cég, bolt válhat fizetésképtelenné”.

Az ICON senior directora megjegyezte, hogy „a bérlőkért aggódunk, …miközben a fogyasztási viselkedés változtatására van szükség. Tudatosabban kell használni az energiát, jobban kell figyelni arra, mikor menjen a fűtés és mikor a hűtés – és persze milyen hőfokon".

A bérlői helyzet drámai

Nincs mit szépíteni, Kákosy Zsolt az előadásában egyértelműen rávilágított arra, hogy a helyzet drámai. Persze mindenre is van megoldás, így a mostani helyzetre is: jelen helyzetben a bérlői edukáció és kommunikáció a legfontosabb.

LEO szakmai reggeli, Kákosy Zsolt előadása - fmbusiness.hu

Kákosy Zsolt tanácsa: a bérlőket fel kell készíteni a drámai változásokra, magasabb összegű számlákra. Takarékoskodási tanácsokkal kell segíteni a bérlőket, valamint használati útmutatókat kell küldeni, az épület működését pedig el kell magyarázni. A cél közös: a legkisebb fájdalommal túlélni a turbulens időszakot.  

Hallgatói kérdésre válaszolva Kákosy Zsolt megjegyezte, hogy az elhíresült 18 fokos (az állami intézményeknél és gazdasági társaságoknál nem lehet 18 foknál magasabb hőmérséklet a fűtési szezonban - a szerk.) határozatnak nincs pontos jogszabályi háttere. Ezzel kapcsolatban számtalan kérdés merül fel: hol mérjük a 18 fokot, milyen magasságban, mikor, ...és még hosszasan sorolta a felmerülő kérdéseket. Kákosy Zsolt viccesen megjegyezte: ha a rendőrségen majd nem lehet fűteni, akkor komoly rendőri jelenlét lesz a kellemes klímájú plázákban...

Arany M. Gábor
11 cikk