FbPixel
Jövő

Javítani kell az informatikai és telekommunikációs ágazat energiahatékonyságát

Javítani kell az informatikai és telekommunikációs ágazat energiahatékonyságát

Az informatikai és telekommunikációs iparág energiahatékonyságát javítani, vízfelhasználását csökkenteni, az újrahasznosítás mértékét növelni kell - fogalmazott Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke hétfőn, a Business-IT konferencián Budapesten.

Áder János a Digitalizáció a fenntartható fejlődés szolgálatában címmel megtartott előadásában kiemelte: a Nemzeti Digitalizációs Stratégiában a technológiák elterjedését és a képességek bővülését tűzte ki célul a kormányzat, a stratégia alapján a gigabites kapcsolatra képes hálózattal lefedett háztartások aránya 2030-ig eléri a 95 százalékot.

Elmondta: a stratégia kiemelt célja, hogy célzott kormányzati intézkedésekkel Magyarország digitális fejlettsége az évtized közepére meghaladja az európai uniós átlagot, 2030-ra pedig a tíz élenjáró uniós gazdaság közé kerüljön. Mindehhez energiára van szükség, miközben a népesség növekedéséhez képest háromszoros az energiafogyasztás bővülése, és kétszeres a vízfogyasztásé, ami bővülő környezetszennyezéshez vezet - mondta.

57 millió tonna e-hulladék...

A digitalizációhoz kötődik jelenleg globálisan az energiafogyasztás 10 százaléka, 2030-ig további több mint 200 százalékos növekedésre számítanak a nemzetközi kutatók. Hozzátette: 2021-ben az e-hulladék mennyisége 57 millió tonna volt a Földön, ami nagyobb mint a Kínai Nagy Fal össztömege, és ennek csupán 17 százalékát hasznosítják újra.

Az iparágban meg kell oldani az elektronikai eszközök minél hatékonyabb újrahasznosításának módját - mutatott rá, megjegyezve: 1 tonna mobiltelefonban 150-szer több arany van, mint 1 tonna kőzetben. Hangsúlyozta, hogy az iparág energiahatékonyságát javítani, a vízfelhasználását csökkenteni, az anyagfelhasználást optimalizálni, az újrahasznosítás mértékét növelni kell, a kormányzatnak az alkalmazkodást elő kell segíteni. A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón idén a legjobb, legújabb magyar megoldásokat mutatták be - jelezte.

A mesterséges intelligencia (MI) 2035-ig 11-37 százalékkal növelheti az európai termelékenységet az Európai Parlament jelentése szerint

Vinnai Balázs, az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) 2035-ig 11-37 százalékkal növelheti az európai termelékenységet az Európai Parlament jelentése szerint, és ez nem csak a technológiai, hanem bármely más iparágban tevékenykedő cégekre érvényes. Hozzátette: a kkv-k digitalizációjában továbbra is lemaradásban van az ország, ez kitörési pontot jelent. Az informatikai képzés népszerűsége nő, az előző évhez képest az első helyen jelentkezők száma közel 31 százalékkal nőtt a felsőoktatásban, enyhülhet az informatikushiány - mondta.

MTI, fotó: MTI/Balogh Zoltán

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.