FbPixel
Jövő

Izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

Izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

Megnyílt a nevezési lehetőség az ipari célgép díjra. A tavalyi verseny 114 projektje közül 11-et díjazott a zsűri. Mutatjuk a részleteket.

Olyan izgalmas és érdekes célgépek kerültek a díjazottak közé, mint a VANLIFT önrakodó berendezés, amely egy kis mérnökcsapat fejlesztéseként önállóan képes akár a 7,5 tonna össztömegű tehergépjármű és félpótkocsi rakodására 1,35 m rakodási magassággal. 2023 egyik különdíjasa a WALISE teljes vízoszlopban profilozó bója lett, egy olyan gép, amely különleges, rétegenkénti monitorozási és adatelemzési képességével akár egy héttel előre képes a várható veszélyt jelezni. Az igényt az Európai Unió számos országában jelenlévő, a természetes vizeken előforduló, akár egyetlen éjszaka alatt lezajló, tömeges halpusztulási jelenség hívta elő.

Az Év Ötlete

Az Év Ötletéért járó díjat Petrovics István kapta azért a találmányáért, amely a méhészek munkáját könnyíti meg és amely hatalmas érdeklődést váltott ki.

„Ez egy olyan célgép, ami a kaptárak azon belső tárolóját hivatott legyártani, amelybe a méhek a mézet gyűjtik. Ezt jelen pillanatban kézzel készítik a méhészek egyenként 3-4 perc alatt, ez a gép azonban képes tíz másodpercre csökkenteni ezt a gyártási időt, ami nem csekély, főként, ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon hivatalosan 35 millió kaptárkerettel dolgoznak a méhészek” - magyarázta a K.Ö.SZ.A elnevezésű találmánya lényegét a feltaláló, aki a különdíj után számos megkeresést kapott. Petrovics István az első érdeklődővel le is szerződött, a találmány prototípusa pedig hamarosan elkészül.

Ipar 4.0

Mint azt az FM Business megtudta, az elmúlt három év pályaművei között találni az ipar 4.0 elveit követő automatizált robotcellától a túródesszert-gyártó gépsoron át, repülőgépturbina bevonatoló és egyedi tervezésű kézi csiszológépig számos megoldást. A szervezők nem korlátozzák a nevezés lehetőségét, így minden olyan gép helyet kap a megmérettetésben, amely arra hivatott, hogy az emberi munkát támogassa, hatékonyabbá tegye.

FM Business - hírek, célgép magyar nagydíj, ipar4.0

Az ipari termelők minden kihívásra gyorsan tudnak reagálni

Annak dacára, hogy a KSH az elmúlt években az iparra nézve aggasztó tendenciákról számolt be, van egy szektor, amely képes hozzájárulni az ipari termelés stabilizálásához nehéz idők esetén is. Ez a célgépgyártás, amely nélkül nincs fejlődő ipari termelés. A célgépek azok az egy feladatra/egy speciális termelési fázisra tervezett és gyártott ipari gépek, amelyek alkalmazásával az ipari termelők minden kihívásra gyorsan tudnak reagálni.

„A 2023-ban beérkezett 114 pályázat közel a duplája volt a korábbi években beérkezett pályaműveknek. Hiszek abban, hogy a tudásmegosztás érték, ha megmutatjuk, hogy mi mindent képesek vagyunk alkotni, azzal mindannyian gazdagszunk, és minél több kreatív gépgyártó csatlakozik a kezdeményezéshez, annál elismertebb lesz a gépész szakma hazánkban” – tájékoztatta az FM Business szerkesztőségét Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, aki a Chemplex Kft. tulajdonosaként maga is a célgépgyártó szektort képviseli.

A pályázatokat online lehet benyújtani április 14-ig, ezután a szakmai zsűri megkezdi az elbírálást, a díjátadóra pedig a Gépész Szalon eseményen kerül sor június 28-án.

Mihalovics Réka
27 cikk