FbPixel
Ingatlan

Javuló kihasználtságról számolt be a BIF

Javuló kihasználtságról számolt be a BIF

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózás utáni eredménye 10,56 milliárd forintra nőtt 2023-ban az előző évi 10,03 milliárd forintról - közölte a BIF a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A BIF - amely 2018 vége óta szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) - nettó árbevétele 8,09 milliárd forintot tett ki 2023-ban, míg egy évvel korábban elérte a 10,28 milliárd forintot.

A BÉT-en elérhető közgyűlési előterjesztések szerint a társaság igazgatótanácsa 2 milliárd 961 millió 306 ezer forint, a rendelkezésre álló szabad eredmény 90 százalékát kitevő osztalék kifizetésére tesz javaslatot, de felhívja a részvényesek figyelmét, hogy tekintettel a folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekre, tartalékképzési céllal dönthet úgy is, hogy nem fizetnek ki osztalékot.

Javuló kihasználtság az irodapiacon

A BIF bérbeadásból származó és üzemeltetési díj bevételei tavaly 6,55 milliárd forintra nőttek az egy évvel korábban elért 5,37 milliárd forintról. Mindez elsősorban a javuló kihasználtságnak, az új fejlesztéseknek (Major Udvar és BIF Tower), valamint az év elején megvalósított áremeléseknek és indexálásoknak köszönhető.

majorpark BIF fmbusiness ingatlan hirek letesitmenyuzemeltetes portal

A befektetési célú ingatlanok állománya 2023-ban éves összevetésben 6,7 milliárd forinttal, 78,58 milliárd forintra nőtt. Az állományváltozást egyebek mellett a portfólióban levő ingatlanokon végzett beruházások és az ingatlanok valós értékének változása okozta.

Fejlesztés, hatékonyságnövelés az ingatlanpiacon

A társaság idén a meglévő ingatlanokban rejlő fejlesztési és hatékonyságjavítási lehetőségek kiaknázására fókuszál, valamint arra, hogy felkutassák és lebonyolítsák a stratégiába illeszkedő akvizíciós lehetőségeket, valamint, hogy az adott ingatlant be tudják illeszteni a jövedelemtermelő portfólióba.

A BIF eredményességét továbbra is jelentősen befolyásolja a mindenkori makrogazdasági helyzet és a vállalati gazdálkodási környezet, ugyanis az irodák kihasználtsága, a realizálható bérleti díjak nagysága a bérlő társaságok anyagi helyzetétől, kilátásaitól függ.

Forrás: MTI, fotó: BIF

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.