FbPixel
Épületüzemeltetés

Ipari alpinisták figyelem: új trendek a létesítmények ablaktisztításában

Ipari alpinisták figyelem: új trendek a létesítmények ablaktisztításában

A facility management szakma számos területén jelennek meg újabb és újabb technológiai vívmányok és trendek, és ez nincs másképp az ablaktisztítás esetében sem. Az elmúlt évtizedben rengeteg fejlődés történt az ablakok mosásában, a módszertől kezdve egészen a felhasznált anyagokig. De melyek azok a trendek, amelyekkel érdemes lépést tartania a létesítményüzemeltetőknek, az ablaktisztító vállalkozásoknak, ipari alpinistáknak a fejlődés érdekében?

Az ablaktisztítást nyújtó szolgáltatóknak számos kihívással kell szembenézniük: amellett, hogy meg kell küzdeniük a szakképzett munkaerő hiányából fakadó problémákkal és a toborzás nehézségeivel, az egyre növekvő költségekkel és a fenntarthatósági követelményekkel is lépést kell tartaniuk. Az új technológiák és megoldások alkalmazása azonban komoly segítséget jelenthet mindezek leküzdésében. Ezek mentén az Interclean gyűjtötte össze az iparág négy fő trendjét.

Egy egyszerű megoldás: a tiszta víz

A tiszta vizes ablaktisztítás egy olyan trend a piacon, amely nemcsak fenntartható, de költséghatékony, és a folyamatot is egyszerűbbé teheti. Ehhez egy speciális rendszer segítségével kinyert szűrt vizet alkalmaznak, amelyből minden szennyeződést eltávolítanak, és a víz legalapvetőbb kémiai formájára (H2O) redukálják. Ezt követően a tisztítás egy kefe segítségével történik, amellyel a tiszta vizet felviszik az ablakokra, és ezzel egy időben meg is tisztítják azokat. Ezzel a taktivál jóval hatékonyabb lehet a teljes folyamat, mint a hagyományos módszerrel, ugyanis egy lépéssel érhető el a végeredmény, nincs szükség külön a tisztítószer felvitelére, majd lemosására és letörlésére. Annak köszönhetően pedig, hogy ehhez semmiféle tisztítószerre nincs szükség, fenntarthatóvá és költséghatékonnyá is válik az ablakmosás.

Egy jövőbemutató megoldás: exoskeletonok

Az exoskeletonokban rejlő lehetőségekről írtunk már korábban, és a jövőre nézve ezek az ablaktisztításban is jól alkalmazhatók lehetnek. A kobotikus exoskeletonok fejlesztésére érdemes odafigyelniük a szakembereknek, ugyanis ezek az emberi erővel együtt működő rendszerek hatalmas előrelépést jelenthetnek az ablaktisztításban is. A mosást végző személyzet ugyanis az exoskeletonok segítségével sokkal dinamikusabb és rugalmasabb lehet, kiterjesztheti saját fizikai határait, miközben tehermentesíti saját magát.

Tisztítás drónok segítségével

Az ablakok külső felületének lemosását jelentősen egyszerűbbé és gyorsabbá teheti egy drónflotta alkalmazása. Ehhez természetesen továbbra is szükség van olyan személyzetre, aki irányítani tudja, de ez jóval kevesebb munkaerőt igényel, mint a megszokott módszerek. A több drónnal végzett tisztítás során az eszközök képesek az összehangolt működésre, és gyorsan elvégzik a feladatot.

Az ablakmosó drónok akár egyszerre egy egész emeletet is képesek ellátni, miközben az üzemeltetők kényelmesen, az épületből irányíthatják a munkát.

Ultrahangos tisztítás

Az ultrahangos tisztítás főként az ablakmosás hatékonyságát képes nagyban megnövelni. A speciális módszerrel végzett folyamat során az alkalmazott folyadékba bizonyos frekvenciájú hullámokat sugároznak be, amely olyan apró buborékokat hoz létre ezáltal, amelyekkel nehezen elérhető helyek (pl. sarkok és keskeny rések) is könnyedén elérhetők és hatékonyan kitisztíthatók. Ezáltal idő és energia spórolható meg, ráadásul az ultrahangos tisztítás is egy környezetbarát módszer, amellyel magas fokú hatékonyság érhető el.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.