FbPixel
Öko

Intelligens épületek – az adat a fenntarthatóság záloga?

Intelligens épületek – az adat a fenntarthatóság záloga?

Az épületek felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 40%-áért. A fenntarthatóság kulcsa az adatokon alapuló okos megoldásokban és a hosszú távú elköteleződésben rejlik. A létesítményüzemeltetés szerepe mindebben megkerülhetetlen!

Chris Collins, a Schneider Electric ír részlegének igazgatója az IFMA (Nemzetközi Létesítményüzemeltetési Egyesület) World Workplace virtuális konferenciáján tartott előadást, amelyben arról beszélt, hogy most hosszú távú elköteleződésre van szükség a fenntarthatóság mellett. Kiemelte, hogy az épületek üzemeltetésében a hatékonyságnak, a rugalmasságnak és az emberközpontú tervezésnek kell kulcsszerepet kapnia.

Digitalizálás = még nagyobb hatékonyság

A jövőbe mutató technológiák alkalmazása több szempontból is kardinális jelentőségű az üzemeltetők számára: a versenyképesség érdekében haladni kell a legújabb fejlesztésekkel, emellett a bérlők biztonsága és egészsége is kiemelt fontosságú. Az intelligens megoldásokra való átállás mindezek mellett még a fenntarthatóság miatt is égető kérdéssé vált, hiszen ez ma már alapvető elvárás a piacon.

Collins úgy látja, hogy a digitalizálódást és az okos épületek terjedését a járvány még inkább felgyorsította. A vírushelyzet ugyanis rámutatott, mekkora az automatizált rendszerekkel elérhető hatékonyság üzleti jelentősége.

Collins szerint a kulcs a digitális és az emberközpontú szemléletmód kiegyensúlyozása. Az intelligens technológiára épülő rendszerek nemcsak az adatok gyűjtése miatt hasznosak, de a mesterséges intelligencia lehetővé teszi ezek rendszerezését, így az üzemeltető is átgondoltan, adatokra támaszkodva tudja meghozni a döntéseit.

Így lehetővé válik az energiaellátás állapotának és minőségének ellenőrzése, a légkondicionáló rendszer terhelésének optimalizálása és a levegő minőségének, valamint az iroda kihasználtságának felmérése is. Az FM hatékonyan tudja használni a megújuló energiaforrásokat, és az előrejelzésekkel az állásidőt is minimalizálni tudja.

Az intelligens épületek 4 fő jellemzője

Chris Collins a jövő intelligens rendszerekkel ellátott okos épületeinek legfőbb előnyeit és a velük szemben támasztott elvárásokat az alábbi 4 pontban foglalta össze.

  1. Fenntarthatóság

A jövő épületei a digitális megoldásokra alapulnak, fenntartható átalakításokon estek át, és erőforrás-hatékony tervezés jellemzi őket.

  1. Rugalmasság

Az elmúlt évek is megerősítették, hogy rugalmas épületekre van szükség, amelyeket lehetővé teszik a távoli műveleteket, az energiaellátás megbízhatóságát, valamint a nagyobb kiberbiztonságot és a fokozott eszközvédelmet.

  1. Hatékonyság

Az olyan épületek, amelyeket intelligens megoldásokkal, a hatékonyságot szem előtt tartva optimalizáltak, nagy segítséget nyújtanak az üzemeltetőknek a jó döntések meghozatalában.

  1. Emberközpontúság

A munkavállalók jóllétének biztosítása nem véletlenül képezi épületminősítési rendszerek fontos részét. A biztonságosabb és egészségesebb munkakörnyezet jobb termelékenységet és gördülékenyebb együttműködést eredményez.

Ezeknek eléréshez a kulcsszó: az adat. Az átgondoltan rögzített és felhasznált adatokkal még fenntarthatóbbá, biztonságosabbá és élhetőbbé válhatnak a munkahelyek, ebben pedig nagyban támaszkodhatnak az üzemeltetők az intelligens rendszerekre.

 

Forrás: buildings.com

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk