FbPixel
Épületüzemeltetés

Innovatív projekt: az E.ON napelemparkot épített az AGC telephelyén

Innovatív projekt: az E.ON napelemparkot épített az AGC telephelyén

A napelempark a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, az AGC Környén található üzemének szomszédságában jött létre. Az 5 hektáros területen 8802 napelempanelt telepítettek - tudta meg az fmbusiness.hu.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a napelempark a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, az AGC Környén található üzemének szomszédságában jött létre. Az 5 hektáros területen 8802 napelempanelt telepítettek az E.ON szakemberei, így az AGC napelemparkja 4,8 GWh (gigawattóra) éves energiatermelést tesz lehetővé, ami nagyjából 1900 család éves energiafogyasztását tudná fedezni.

A napenergia befogadásáért 34 darab 100 kW-os inverter felel, melyek egyenáramból váltóárammá alakítják a megtermelt energiát, hogy aztán az a területen létesített két transzformátorállomás segítségével zöldenergiával lássa el az üveggyártó üzemet.

Innovatív projekt - az ügyfél telephelyén energiacég létesít naperőművet

Az AGC magyarországi üzemében létesített napelempark az E.ON-nal kötött hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződés (PPA, azaz power purchase agreement) keretében jött létre. Ennek az innovatív projektnek hála az E.ON kiszámítható, az energiapiaci ingadozásoktól védett áron ad el villamos energiát az AGC-nek. Az AGC Glass Hungary Kft. és az E.ON Hungária Csoport megállapodása az első, Magyarországon kötött naperőműre vonatkozó PPA szerződés, amelyben az ügyfél telephelyén energiacég létesít naperőművet, ezzel megbízható megújuló energiaforrást biztosítva hosszú távon.

A beruházás ötlete, tervezése és a megállapodás még 2021-ben, az energiaárak közelmúltban bekövetkezett emelkedése előtt megtörtént. Az AGC számára már ekkor is stratégiai szempont volt, hogy minél több megújuló energiát alkalmazzanak és csökkentsék karbonlábnyomukat. A fejlesztés a pandémia utáni visszarendeződő környezetben kezdődött, amit többek között az akadozó ellátási láncok lassítottak.

Zöld energia

Sabján László, az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás kapcsán kifejtette: „A zöldenergia melletti elkötelezettségünket mutatja, hogy a villamos energia ára a szerződéskötés pillanatában még magasabb lett volna, mint a hálózati ár. Döntésünk helyessége utólag beigazolódott, és további terveink vannak napenergia-felhasználásunk bővítésére. Az E.ON által biztosított zöldenergia nagy könnyebbséget ad az üzemeltetésben, ezáltal az áramellátás kapcsán nekünk nincs több feladatunk, mint a vezetékes áram kapcsán volt.”

A partneri kapcsolat lehetővé teszi, hogy az AGC magyarországi üzeme megújuló energia előállításával kilowattóránként 116-220 grammal csökkentse CO2-kibocsátását, és közben függetlenedjen az ingadozó energiapiaci áraktól – tudta meg az fmbusiness.hu az E.ON közleményéből.

A napelemtelephez az AGC részéről nem volt szükség beruházásra, mivel azt az E.ON finanszírozza és működteti, és a zöldáramtermelés távoli felügyeletét is az E.ON biztosítja, üzemirányítási központján keresztül.

Karbonlábnyom csökkentése helyben termelt zöld energiával

„A szén-dioxid-mentesítés mellett az ellátásbiztonság és az ingadozó nyersanyagáraktól való függetlenedés egyre fontosabb szempont vállalati ügyfeleink számára. Ezek a célok a karbonlábnyom leszorításával és a helyben termelt zöld energiával érhetőek el. Az E.ON és az AGC sokadik közös beruházása keretében partnerünk hosszú távra teszi le voksát a megújuló energia mellett. Ez a stratégia lehetővé teszi a kiszámítható költségtervezést, megbízható ellátást és – nem utolsó sorban – a saját dekarbonizációs céljainak teljesítését” - tette hozzá Tóth András István, az E.ON Hungária Csoport részeként működő E.ON MyEnergy Kft. ügyvezetője.

Forrás, fotó: E.ON

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.