FbPixel
Épületüzemeltetés

Ingatlanpiac - Kik hozzák a döntéseket, gépek vagy emberek?

Ingatlanpiac - Kik hozzák a döntéseket, gépek vagy emberek?

A létesítményüzemeltetők és az ingatlankezelők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az adatgyűjtésre, -elemzésre hiszen a kinyert információk és összefüggések alapján jobb szolgáltatásokat kínálhatnak. Az ingatlanpiaci döntéstámogatás befektetői oldalon is elképzelhetetlen az intelligens rendszerekből kinyert információk nélkül.

Adatalapú kockázatcsökkentés, hatékonyságnövelés

Az adatgyűjtés régóta alkalmazott módszertan. Az elmúlt években megjelenő felhőalapú számítástechnika és IoT-rendszerek azonban már most új szintre emelték az adatelemzéseket. A kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó cégek egyre több piaci adathoz férhetnek hozzá, és kihasználhatják a technológiákat az eszközök hatékonyságának növelése és a kockázatok csökkentése érdekében. Ezek pedig végső soron a befektetések és a portfóliók teljesítményének optimalizálására is lehetőséget biztosítanak – véli a Realista.Ingatlan.com.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia lehetővé teszik, hogy a kereskedelmi ingatlanoknál a befektetési társaságok, alapkezelők szimulációk során egyedi szempontok alapján elemezzenek egyes ingatlanokat. Információkat gyűjthetnek a piaci helyzet, az üzemeltetés, a bérlői érdeklődés és az előttünk álló társadalmi-gazdasági élet kihívásait figyelembe véve. Mindezen információk ismeretében már könnyen meghatározhatják, melyek lesznek az elkövetkezendő évek legjobb befektetései.

Az emberi tényező

Az adatok integrálása a trendek alaposabb feltérképezésére mindenképp előny egy-egy tanácsadó társaság számára. Persze, a digitalizált ingatlanpiac előtt még hosszú út áll - nem ez a szektor a mesterséges intelligencia fő területe -, de a változás itt is elkerülhetetlen lesz. A szakmai portál szerint a szakmai vállalatok a technológiák és a pénzügyi elvárások alapján ugyan már alkothatnak elemzési modelleket, de a legnagyobb kihívás még mindig az emberi természet, amely felülírhat minden mesterséges számítást

Ahogy az adattudomány világa folyamatosan fejlődik, úgy nagy változtatásokra van szükség a felhasznált adatbeviteli módszerekben, illetve az elemzések korszerűsítésében is. Egyre több platformot kell telepíteni, és ezek kezeléséhez a munkatársakat be is kell tanítani.

Nagy a lelkesedés, de akadnak még kihívások

Nehézségek is adódnak az adatdivíziók létrehozása kapcsán az ingatlanszektor vállalatai számára. Egyrészt jelentős kiadás informatikai rendszereket telepíteni, másrészt a szakemberek elcsábítása sem könnyű feladat, hiszen az igazán nagymenőket a globális tech multik viszik el, azokkal pedig nehéz versenyezni.

Mindenesetre a proptech szektorba áramló kockázati tőke mennyisége egyre jobban fejleszti az adatplatformokat és adaptálja az eszközöket a kereskedelmi ingatlanpiac számára is. Végső soron az ingatlanpiacon határozott döntések születnek, megveszem vagy sem az adott ingatlant, miközben számos változót kell figyelembe venni. A gépek nem hozzák meg ezeket a bináris döntéseket az emberek helyett, maximum az emberi intelligenciát segítik jobb eszközökkel a jobb döntések meghozatalára.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.