FbPixel
Épületüzemeltetés

Így számoljuk fel az irodai energiavámpírokat

Így számoljuk fel az irodai energiavámpírokat

Számos energiavámpírt, vagyis nem túl energiahatékony berendezést találunk a munkahelyeken. Az energiaköltségek csökkentése talán sosem volt még annyira égető téma, mint manapság, éppen ezért érdemes számba vennie a facility managereknek is, mit tehetnek a gazdaságos működés érdekében.

A régebbi berendezések cseréje energiahatékonyabb készülékekre nemcsak a költségcsökkentés miatt fontos kérdés, hanem a fenntarthatóság miatt is. Érdemes listát készíteni a munkahelyeken előforduló eszközökről, és átgondolni, hogy melyeknél érett meg egy esetleges csere. Az új eszközök költsége hamar megtérül, ami az energiaszámlák jelenik meg látványosan.

Mennyit spórolhatunk az irodai eszközökkel?

Érdemes a számvetést az irodai eszközökkel kezdeni. A számítógépek és monitorok kiválasztásakor fontos, hogy milyen energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznek, és ennek tudatában dönteni a beszerzésről. Az Egyesült Államokban például, ha mindenhol az ENERGY STAR tanúsítvány szigorú követelményeinek megfelelő gépeket használnának, évente több mint 1 milliárd dollárnyi energiaköltséget és mintegy 15 milliárd fontnyi (majd’ 7 millió m3) üvegházhatású gázkibocsátást takaríthatnánk meg (ez több mint 1,4 millió gépjármű kibocsátásának felel meg).

De érdemes szót ejteni a fénymásolókról és nyomtatókról is, amelyeknél szintén jó kiindulópont az energetikai tanúsítvány, de a berendezések kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy:

  • az eszköz rendelkezik-e alvó üzemmóddal és automatikus kikapcsolási móddal,
  • vannak-e rajta minőségi beállítások (nem mindig van szükség kiváló minőségű nyomtatásra),
  • és takarékoskodik-e a felhasznált tintával.

Túlfeszültség-védők és biztonsági rendszerek

Szinte minden munkahelyen használnak túlfeszültség-védőket, amelyek hatékony megoldást jelentenek olyan környezetben, ahol nem áll rendelkezésre elegendő konnektor. Emellett sokat segíthetnek az energiatakarékosságban is, hiszen sok készülék akkor is használ áramot, amikor ki van kapcsolva – ezeket nevezzük energiavámpírnak. Az energiavámpírok kiiktatásában a kapcsolóval ellátott túlfeszültség-védők is segíthetnek. Mire kell figyelni a beszerzésükkor?

  • Érdemes olyat választani, aminek fényjelzője is van, így látható, ha már nem védi a berendezéseket.
  • A szakértők szerint a védők akkor működnek a legjobban, ha legfeljebb 10 kivezetéssel rendelkeznek, ezért jó, ha nem a legnagyobbat választjuk.
  • Ajánlott az olcsóbb megoldásokat kerülni, hiszen ezek meghibásodás esetén nagyobb kárt is okozhatnak.

A biztonsági rendszerek megléte szintén fontos minden munkahelyen, ám energiatakarékosság szempontjából ezeknél is érdemes néhány tényezőre odafigyelni. A vezeték nélküli és mozgásérzékelővel ellátott eszközök előnyösebbek lehetnek. Bár ezek költsége is magasabb, de ez megtérül, és nagyobb biztonságot is garantálnak.

Mennyit "esznek" a konyhai berendezések? 

Az egyik legfontosabb – és legtöbb energiát fogyasztó – konyhai eszköz, ami a legtöbb munkahelyen előfordul, az a hűtőszekrény, éppen ezért nem mindegy, milyen modellt választ az FM. Érdemes nagynyomású kompresszorral rendelkező modellt vásárolni, mai lehetővé teszi, hogy kevesebb hőt használjon fel, és ezáltal kevesebb energiát is fogyasszon. Vannak egyenletes levegőelosztást biztosító technológiával rendelkező típusok is. Ezek a modellek a hosszabb ideig tartó frissesség, a gyorsabb hűtési idő és a stabilabb hőmérsékletnek köszönhetően csökkentik az ételpazarlást is. Fontos szempont lehet a NoFrost technológia is, ami lehetővé teszi a kisebb páratartalmat, és megakadályozza a jégképződést. Ez nemcsak időt, hanem energiát, pénzt és fáradságot is megtakarít. Szintén megfontolandó szempont, hogy olyan darabot válasszon a létesítmnygazda, aminek nincs kívülről adagolható jégkészítője, ugyanis ez 20%-kal több energiát fogyaszthat.

A mosogatógép szintén jelentős mennyiségű energiát igényel. Az energiatakarékos modellek speciális érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek képesek meghatározni, hogy mennyire piszkosak az edények, és ennek megfelelően szabályozzák a felhasznált víz mennyiségét. Abban az esetben, ha a gép szárító funkcióval is rendelkezik, érdemes fontolóra venni ennek mellőzését, ami a felhasznált energia mennyiségét a felére csökkentheti.

Bár a kávé-és teafőző eszközök kisebb berendezésnek számítanak, ezekkel is meglepően sok energiát lehet megspórolni, ezért érdemes az energiahatékony darabokat választani vásárláskor. Vízforraló esetében jó, ha a kollégák olyan apróságokat is figyelembe vesznek, mint például az, hogy csak annyi vizet melegítsenek fel, amennyire tényleg szükségük van.

A fent felsoroltak csak néhány eszköz a sok közül, de a megfelelő darabok beszerzésével már ezekkel is rengeteg energia spórolható meg a munkahelyen.

 

Forrás: blog.constellation.com

AMH
48 cikk