FbPixel
Épületüzemeltetés

Így előzhetők meg a téves riasztások

Így előzhetők meg a téves riasztások

A nem megfelelően karbantartott riasztórendszerek okozzák a tűz- és biztonsági riasztások több mint 30%-át – derül ki a brit Samsic létesítménygazdálkodási szolgáltató kutatásából. Bár a kutatás brit adatokon alapul, érdemes áttekinteni az eredményeket, ugyanis a magyar létesítménygazdák is gyakran tapasztalhatnak téves riasztásokat.

A riasztások több mint 30%-a a karbantartás hiánya miatt történik

A Samsic 2021-ben 968 hívás adatait vizsgálta meg részletesebben, amelyekből kiderült, hogy az esetek 32,5%-ában a karbantartás hiánya okozta a riasztásokat. Több esetben hibás érzékelők, panelek, megrongálódott vezetékek és törött alkatrészek voltak a probléma forrásai – olvasható a SECURINFO.hu oldalán.

A megfelelő takarítás szükségességét is alátámasztják a kapott számok, ugyanis a riasztások 18%-ért pókhálók voltak a felelősek. Az esetek 11%-ában a személyzet hibájából történt téves riasztás, 13%-ban pedig rágcsálók, pókok és egyéb rovarok indították el a jelzést, ezek pedig rávilágítanak az alkalmazottak rendszeres képzésének és a kártevők időszakos irtásának fontosságára. A riasztások csupán 19%-ában állt fenn valós veszély, például tűzeset, betörés, vízszivárgás vagy az extrém időjárás okozta károk.

Hogyan előzhetők meg a téves riasztások?

A kutatás eredményei az alábbi, riasztórendszerekkel kapcsolatos elengedhetetlen teendőkre hívják fel a figyelmet, amelyekkel elkerülhetők a téves riasztások:

  • Rendszeres karbantartás: a riasztórendszerek rendeltetésszerű működésének biztosításához CCTV rendszerek esetében legalább évente kétszer ajánlott az ellenőrzés, szükség esetén javítás vagy a beállítások pontosítása, egyéb riasztórendszereknél pedig évente egyszer.
  • Rendszeres takarítás: fontos az érzékelők körüli területek állandó tisztántartása, hiszen ezzel rengeteg felesleges riasztás elkerülhető.
  • Rendszeres kártevőirtás: ahogy az a kutatásból is kiderült, sok esetben rovarok, bogarak vagy rágcsálók okozzák a téves riasztások egy jelentős részét. Ezeknek elkerülése érdekében javasolt beiktatni az állandó kártevőirtást az épületben.
  • A személyzet betanítása: a riasztórendszereket kezelő alkalmazottak megfelelő tájékoztatása és képzése szintén sok nem kívánt riasztástól kímélheti meg a létesítményüzemeltetőket.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.