FbPixel
Épületüzemeltetés

Így csökkenthető a nyilvános mosdókban elfolyó pénz

Így csökkenthető a nyilvános mosdókban elfolyó pénz

Az irodaházakban, bevásárlóközpontokban, reptereken vagy más közösségi létesítményekben használt nyilvános mosdókban rengeteg víz folyik el feleslegesen. Ez amellett, hogy környezetterhelő, jelentős kiadást is jelent az épülettulajdonosok számára. Egy ígéretes angol innováció azonban véget vethet a pénz- és energiapazarlásnak.

A mosdóhelyiségek higiéniájával és takarításával, tisztaságával foglalkozó angol HSG vállalat amellett, hogy a vízforrások megőrzésének zászlóvivője, küzd az energia- és így a pénzpazarlás ellen is. A cég fejlesztéseinek középpontjában olyan vízkezelési és mosdóhigiéniai megoldások állnak, melyek a környezettudatos szemléletet és az optimális energiafelhasználást szolgálják.

Okos piszoár, csökkenő költségek, növekvő ügyfélélmény

A vállalat által a beszédes Ureco névre keresztelt betét a piszoárokba szerelve nem csak a vízfelhasználást csökkenti, de a dugulásokat és a kellemetlen szagok kialakulását is megakadályozza. A szűrő titka a szabadalmaztatott enzimrendszerben rejlik, amely képes lebontani a vizeletben található zsírt, savat és sót – olvasható a twinfm oldalán.

A betét lehetővé teszi a vízkezelő rendszer számára, hogy napi kb. 96-ról összesen 4-re csökkentse a piszoárok vízürítését. Ez a drasztikus változás megmutatkozik a vízszámlában, a karbantartási és javítási költségek csökkenésén miközben javítja az ügyfélélmény is. ...Lássuk be, ez sem utolsó szempont!

A további környezet- és költségterhelés elkerülésére a vízkezelő rendszereket érdemes tovább is okosítani. A meglévő csővezetékekre szerelve pl. az Uretech Plus vízkezelő a legújabb Wi-Fi technológiával percről percre leolvassa a vízhasználatot egy laptop, táblagép vagy okostelefon számára és jelezi a felmerülő problémákat, szivárgó csapokat, ezzel is csökkentve a lehetséges vízkárokat.

piszoár

(Hogyan) működik mindez a gyakorlatban?

A birminghami National Exhibition Center (Nemzeti Kiállítási Központ) 800 piszoárjában 12 éve használja a víztakarékos rendszert. Csak az első évben annyi vizet spórolt meg a létesítmény, amivel 33 olimpiai méretű uszodát is megtölthetnénk. Az elmúlt évtized alatt pedig összesen az átlaghoz képest közel 100 millió liter vízzel kevesebb folyt itt el.

A legutóbb pedig egy 8 hetes sikeres tesztelés után az East Midlands Repülőtér mosdóit szerelték fel a takarékos rendszerrel. A HSG számításai szerin az elkövetkező három évben a reptér vízfogyasztása így várhatóan közel 17 ezer literrel csökken, a létesítmény kb. 6 tonnával kevesebb CO2-t termel és több mint 14 000 font vízszámlát spórol meg évente.

A nyilvános mosdókban elfolyó víz, pénz és energia nem mellékes tétel egy létesítmény költségvetésében és környezeti szempontból is jelentős hatással bír. Érdemes tehát olyan fejlesztésben gondolkodni ezen a területen, amivel minden szempontból csökkenthető a túlfogyasztás és a magas költségek.

AMH
48 cikk