FbPixel
Épületüzemeltetés

Hulladékgazdálkodás nélkül nincs fenntartható üzemeltetés

Hulladékgazdálkodás nélkül nincs fenntartható üzemeltetés

Még azokban a létesítményekben is szükséges időnként kisebb-nagyobb átalakítás, amelyekben nagy figyelmet fordítanak az épület életciklusának meghosszabbítására. A felújítások után megmaradt hulladéknak és feleslegessé vált eszközöknek hatalmas része köt ki szeméttelepeken, de ezek megfelelő kezelésével sokat tehetnek az üzemeltetők a fenntarthatóságért.

Az természetes, hogy az FM munkájának része a meglévő eszközök karbantartása, de ha ezeket cserélni kell, meddig tart a felelőssége, csupán a beszerzésig? Az egyre bővülő igények és az épületek folyamatos korszerűsítése bizonyos időközönként megköveteli az átalakításokat, amelyek a legtöbb esetben olyan felesleges hulladékot termelnek, mint az elavult irodabútorok, a régi hűtő-fűtő rendszerek alkatrészei vagy az építés és bontás közben keletkező szemét. Ezeknek sorsa sokszor kívül esik az üzemeltetők látókörén, de a fenntarthatóság jegyében egyre fontosabbá válik, hogy a jövőben a hulladékgazdálkodás is a munkájuk szerves részét képezze.

Mi az a hulladékgazdálkodás?

A jól ismert „Reduce, Reuse, Recycle”, azaz a csökkentés, újra felhasználás és újrahasznosítás elve adja a hulladékgazdálkodás alapját is. Ennek lényege az életciklus-alapú gondolkodás: amikor egy termék már nem tudja ellátni eredeti funkcióját, akkor kerül fókuszba a hulladékkezelés, amellyel új érték adható a már feleslegessé vált eszköznek.

Az ún. hulladékhierarchia, amelyet sokszor piramisként ábrázolnak, a hulladékkezelési megoldások prioritására hívja fel a figyelmet. A piramis alján az ártalmatlanítás áll, ami a lerakást jelenti, és a környezettudatosság szempontjából a lehető legrosszabb megoldás.

Ezt követi az égetés, amely a mennyiséget már csökkenti, de nem célja a pozitív energiamérleg.

Ezután az újrahasznosítás, az újra felhasználás, majd a csökkentés jön sorrendben. A legutóbbi, az anyagok hulladékáramba kerülésének megakadályozása („csökkentése”) a legelőnyösebb módszer a hulladék kezelésére. Ez a prioritási sorrend a hulladékgazdálkodás alapját képezi.

 

SZE_9_waste_2

Illusztráció: hulladekmentes.hu

A hulladék típusa határozza meg jövőjét

A hulladék megfelelő kezelését minden esetben egyedileg kell elbírálni. Figyelembe kell venni, hogy a felújítás során keletkező felesleges anyag milyen típusú hulladék, ugyanis ez befolyásolhatja az újbóli felhasználás vagy feldolgozás módját.

Egyes létesítményekben keletkezhetnek olyan hulladékok is, amelyekre különleges előírások vonatkoznak. Veszélyes anyagokat (pl. higanyt) tartalmazó berendezéseket speciális eljárással kell ártalmatlanítani, és más előírások vonatkozhatnak ezek újrahasznosítására is. Ilyen esetekben érdemes az erre a feladatra specializálódott feldolgozó vállalatokkal együttműködni.

A mindent elárasztó bútorhulladék

Az irodákban nagyon gyakori hulladéktípus a bútorhulladék. A berendezések elhasználódnak, vagy új bérlők érkeznek új igényekkel, esetleg néhány évente vezetői nyomásra kell frissíteni az enteriőrt. Becslések szerint évente több mint 9 millió tonna feleslegessé vált bútor kerül hulladéklerakókba. Kisebb energiabefektetéssel azonban elkerülhető a nagy mértékű pazarlás, és könnyen újrahasznosíthatók a haszontalanná vált berendezések. Az egyik lehetőség a bútor eladása olyanoknak, akik felújítanák és újból felhasználnák, esetleg eladnák, de alternatív megoldás lehet az adományozás is.

Mit tehet egy FM, és milyen jelentősége van a hulladékgazdálkodásnak?

Joe Connell, a Build Reuse nonprofit szervezet tagja szerint a korai projekttervezés a kulcs ahhoz, hogy a feleslegessé vált anyagok idővel újra felhasználhatók vagy újrahasznosíthatók legyenek. Célszerű már az egyes eszközök beszerzésekor gondolni annak lehetséges élettartamára és későbbi felhasználásának lehetőségeire. De az épület fenntartható életciklusának biztosítása érdekében érdemes fontolóra venni az újrahasznosított anyagból készülő berendezések beszerzését is.

Az ilyen fenntartható szempontok mellett szól a költséghatékonyság is. A hulladék ártalmatlanításának költségén környezetbarát módszerekkel sokat spórolhatunk.

 

Forrás: FMlink

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk