FbPixel
Épületüzemeltetés

Hogyan lehet költség- és energiahatékony egy épület?

Hogyan lehet költség- és energiahatékony egy épület?

Az energiaárak dinamikus növekedésével az energiahatékonyság már nem csupán fenntarthatósági kérdés, az egekbe szökő rezsiköltségek miatt az egyik legfontosabb szemponttá vált. Ezért elengedhetetlen a meglévő vagy a még csak tervezett épületek üzemeltetésének újragondolása. De mitől lesz energiahatékony egy épület? A legfőbb tényezőket a Construction21 gyűjtötte össze.

Az energiahatékonyság szükségességégéről már régóta folyik párbeszéd a szakmán belül, és a legtöbb esetben a nettó nulla kibocsátás elérésével egy lapon emlegetik. Ugyanis a klímaváltozás tekintetében ez az egyik legégetőbb kérdés. Ahhoz, hogy 2050-re elérhessük a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást, globális szinten kell elfogadottá válnia a következő 4 stratégiának: energiahatékonyság, tiszta energiaellátás (pl. szél- és napenergia), tiszta üzemanyagforrások (pl. hidrogén), a szén közvetlen megkötése a levegőben. Mindez egyre elfogadottabbá vált az elmúlt években, ám az energiahatékonyságra való törekvést az elmúlt hónapok eseményei is felgyorsították.

Melyek az energiaveszteség legfőbb okai?

Fontos, hogy minden épület esetében érdemes egyedileg megvizsgálni, mik lehetnek az energiaveszteség legfőbb okozói. Általánosságban elmondható, hogy a kereskedelmi épületekben a legtöbb energiát a világítás és a HVAC-rendszerek emésztik fel. A hűtő-fűtő-szellőző rendszerek az épület energiaellátásának 35%-át igénylik, míg a világítás 17%-ot. Utóbbi esetében az izzó világítási rendszerekre lehet jellemző az energiaveszteség, éppen ezért érdemes ezeknek a korszerűsítésével, valamint az egyes helyiségek megfelelő szigetelésével kezdeni az épület energiahatékonyabbá tételét.

Mi segítheti az energiahatékonyságot meglévő épületek esetében?

A megfelelő szigetelés kialakításához sosincs késő, ebbe meglévő épületek esetében is érdemes befektetni, különösen a nyílászárókba. Így ugyanis jelentősen csökkenthető a HVAC-rendszerek üzemelési ideje. Érdemes a hagyományos ajtóknál nyolcszor energiahatékonyabb forgóajtók beépítését is fontolóra venni, hiszen ezekkel is elérhető a beléptetés ajtónyitás nélkül.

Az intelligens termosztátok szintén javítják a HVAC hatékonyságát, valamint csökkentik a közüzemi költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hűtő-fűtő-szellőző rendszerekhez csatlakozó, Wi-Fivel és mozgásérzékelőkkel ellátott intelligens termosztátok figyelik az időjárás-előrejelzéseket és az aktuális kinti hőmérsékletet, valamint a szenzorokkal a helyiségek kihasználtságát is, és ezeknek megfelelően alakítják a benti közeget. Ennek köszönhetően csökken a HVAC-rendszerek energiafogyasztása is.

Mivel a világítás is a legfőbb energiafogyasztók közé tartozik, ezért fontos, hogy minél nagyobb mértékben törekedjenek a facility managerek is a természetes fény kihasználására. Sokat segíthet az intelligens világítási rendszerek beépítése is, melyek mozgásérzékelő szenzorokhoz kapcsolódva az üres helyiségekben lekapcsolják a rendszert. Érdemes arra is különös figyelmet fordítani, hogy ezek a rendszerek LED izzókkal legyenek felszerelve, ugyanis ezekkel további energiaspórolás érhető el, hiszen 80%-kal hatékonyabbak a hagyományos izzóknál, és élettartamuk is tízszer hosszabb.

Mit érdemes figyelembe venni új építési projekteknél?

Az építőipari szakembereknek az új beruházásoknál is fontos figyelniük az energiahatékonysági szempontokra, hiszen ezek a bérlők számára kulcsfontosságúak lesznek a jövőben is. A természetes fény biztosítása érdekében ajánlott minél több tetőablak és déli fekvésű ablak beépítése, de jó választás lehet a napelemes ablak is, amely a napfényt tiszta energiává alakítja, ezzel is tovább csökkentve a közüzemi költségeket.

Inkább felfelé, mint kifelé – érdemes ezt a téroptimalizálási technikát alkalmazni a kereskedelmi épületek kialakításánál, hiszen ezzel is csökkenthető az áram- és anyagpazarlás. A keskenyebb és inkább magasabb épületeknél csökken a burkolat mennyisége, amivel a HVAC-rendszerek hatékonysága is javítható. Emellett a moduláris építési módszerek alkalmazása szintén kevesebb energiát igényel, ezért is jó, ha a szakemberek erre teszik a voksukat, de az alapanyagok és eszközök kiválasztása szintén fontos. Az újrahasznosított, fenntartható anyagok javíthatják a szerkezet hatékonyságát, az elektromos nehézgépek alkalmazása pedig csökkentheti az energiapazarlást az építkezésen.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.