FbPixel
Koronavírus

Hogyan készülhet az FM a következő járványhullámra?

Hogyan készülhet az FM a következő járványhullámra?

Ismét felívelőben van az új koronavírusos esetek száma, ráadásul a szakértők szerint egyre gyakrabban kell számítani újabb és újabb világjárványok kitörésére. Éppen ezért jó, ha az FM-ek is felkészülnek egy esetleges új járványhullámra. 

Bár a járvány első hulláma óta általánossá vált a távmunka lehetősége a legtöbb cégnél, de sokan választják a hibrid munkamodellt. Egyre többen járnak szívesen az irodába heti pár napot a gördülékenyebb egyeztetések és csapatmunka érdekében. Mivel szakemberek szerint ősztől várható a járvány újabb erősödése, a létesítményüzemeltetőknek érdemes átgondolniuk, hogyan teremtsenek biztonságos munkakörnyezetet, ahol minimálisra csökken a kórokozók, például a COVID-19 terjedésének kockázatát. Hogy ehhez milyen tényezőket érdemes számba venni, azt a FacilitiesNet foglalta össze.

  1. A legfontosabb: a friss, szűrt levegő állandó biztosítása

A legtöbb vírus a levegőben terjed, éppen ezért elengedhetetlen a tiszta levegő folyamatos áramlásának biztosítása. Ez egyrészt történhet nagyobb teljesítményű légszűrő rendszerekkel, de ideális körülmények között ajánlott a friss levegő bejuttatása az ablakokon keresztül. Kis helyiségekben alacsony elszívónyílások elhelyezésével egyirányú légáramlás tartható fenn, amely folyamatosan friss levegőt juttat a helyiségbe.

Általánosságban elmondható, hogy minél több friss levegőt tudunk bevezetni egy térbe (és minél több levegőt tudunk elszívni onnan), annál jobban hígul a részecskék koncentrációja, ezáltal csökkentve a kórokozók terjedésének esélyét.

Mindemellett a HVAC-rendszerekből áramló levegő esetében sokat segíthetnek a HEPA-szűrőrendszerek a levegő megtisztításában. A már meglévő rendszerek esetében szükséges lehet (mérettől és konfigurációtól függően) nagyobb felületű HEPA-szűrő beépítésére alkalmas külső szűrőrekeszek utólagos felszerelése. Így biztosítható a megfelelő légáramlás szoros hálós szűrőn keresztül.

Mi az a bipoláris ionizáció?

A bipoláris ionizáció olyan légtisztító technológia, amely pozitív és negatív töltésű oxigénionok előállításával működik, amelyek aztán kölcsönhatásba lépnek a baktériumokkal, penészsejtekkel és vírusokkal, és katalizálják azok oxidációját és lebontását. Mivel a részecskék töltései természetes módon nehezebb klaszterekbe csoportosulnak, nagyobb valószínűséggel fogják fel őket a szűrők, vagy gyorsabban kerülnek ki a levegőből olyan felületekre, ahol megtisztíthatók. A bipoláris ionizátorok további előnye, hogy eltávolítják a levegőből a penészgombát is.

  1. Melyek leghatékonyabb fertőtlenítő technológiák?

Minden ultraibolya fényspektrum antimikrobiális hatású, elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat, de ezek közül az UV-C spektrum a leghatékonyabb. Intenzitástól függően az UV-C fénnyel felszerelt helyiségeket 25-60 perc alatt lehet teljesen fertőtleníteni. Ez az idő kevesebb is lehet, ha a falak UV-fényvisszaverő festékkel vannak lefestve. Az UV-C lámpák közvetlenül a HVAC-csatornákba és a légkezelőkbe is elrejthetők.

Azt azonban fontos észben tartani a fertőtlenítési munkálatok szervezésekor, hogy az UV-C fény szemirritációt és bőrégést is okozhat, ezért csak akkor alkalmazható, ha üres az iroda. Emellett az UV-C fény felgyorsíthatja bizonyos anyagok lebomlását is, ezért arra is ügyelni kell, hogy a helyiségekben csak bizonyítottan UV-stabil anyagok legyenek.

  1. Átgondolt döntések, hosszútávú tervezés

Beruházások esetén ajánlott előre átgondolni a különböző berendezések tartósságát, hogy bírják a gyakori, kemény tisztítószerekkel, például hígított fehérítőoldattal történő tisztítást. A kevésbé ellenálló felületek hamar tönkremehetnek, és jó mikrokörnyezetet teremtenek a baktériumok és szennyeződések számára. Ez csökkenti a berendezés élettartamát és a takarítás hatékonyságát.

A mosdóknál különös figyelmet kell fordítani a megfelelő eszközök kiválasztására, hiszen ezekben a helyiségekben nagy a fertőzés kockázata. Ajánlott antimikrobiális és nem porózus anyagok beépítése, kimondottan az ajtóknál és a csapoknál. A mozgásérzékelős vagy egyéb érintésmentes megoldások segítenek minimalizálni a keresztfertőződés lehetőségét. Érdemes szenzoros eszközöket használni a szappan- és kézfertőtlenítőszer-, ill. a papírtörlő-adagolóknál és az ajtónyitóknál is.

  1. Az irodai elrendezés is számít

Az olyan irodáknál, ahol külön fogadóterek vannak, érdemes ezeknek a méretét lecsökkenteni, és minél inkább automatizálni a beléptetést. A recepció megmaradhat, de törekedni kell rá, hogy a recepciósnak minél kevesebb ideig kelljen interakcióba lépnie a vendégekkel. Fontosak a jó irányítótáblák is, hogy a látogatók maguktól is elnavigálhassanak az épületben.

A létesítményüzemeltetőknek fontolóra kell venniük a jól alakítható moduláris bútorok alkalmazását is. Így nem kell minden alkalommal külső segítséget kérni, ha a szociális távolságtartási intézkedések miatt át kell rendezni az irodát. Jó döntés lehet a gördülő válaszfalak és a több funkcióval rendelkező rugalmas berendezési tárgyak alkalmazása.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.