FbPixel
Épületüzemeltetés

Hány fokra állítsuk a légkondicionálót nyáron?

Hány fokra állítsuk a légkondicionálót nyáron?

És persze a legfontosabb kérdés: kinek feleljünk meg? Azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnének a monitor előtt. Az fmbusiness.hu erre kereste a választ.

A hűtés és fűtés problémája számtalan munkahelyen komoly gondot okoz, különösen nyáron, amikor a klímaberendezés használata is napirendre kerül. Sok munkavállaló mindennapjait megkeseríti az a tény, hogy az irodában a hűtést központilag szabályozzák, melyet gyakran nincs lehetőségünk befolyásolni. Ha mégis van mód a klíma beállítására, akkor pedig nehéz eldönteni, kinek feleljünk meg: azoknak, akik nehezen viselik a meleget, vagy azoknak, akik legszívesebben nyáron is pulóverben ülnének a monitor előtt.

Munkavédelmi előírások részletezik a munkahelyeken betartandó hőmérsékleteket

Sokan talán nincsenek tisztában vele, de a munkavédelmi előírások részletezik a munkahelyeken betartandó hőmérsékleteket is. A nyári hőségben a megfelelő hűtés szükségességét a jogszabályok is alátámasztják. A munkáltató kötelessége az is, hogy megfelelő komfortot és szellőzést biztosítson a munkahelyen.

„Sajnos egyelőre nincs olyan technikai megoldás, mely által az egy légtérben tartózkodók komfortérzetét egyénileg tudnánk szabályozni. Egy adott helyiség dolgozóinak nincs más választása, mint hogy kompromisszumot kössenek annak érdekében, hogy mindenki hatékonyan tudjon dolgozni, és az egészségük se kerüljön veszélybe. Ezt a közös megegyezést akár egy „klímaetikett” formájában a belső szabályzatba is érdemes lehet rögzíteni, ezzel biztosítva a dolgozók egyéni preferenciáit. Az egy helyiségben tartózkodó nemek aránya is befolyásolhatja a megfelelő hőmérséklet kiválasztását. Kutatások szerint a nők átlagosan 1°C-kal melegebb hőmérsékletet tartanak megfelelőnek a munkavégzéshez” – árulta el Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

A szakember megjegyezte, a klimatizálás megtervezésénél az egyik fő szempont, hogy úgy helyezzük el a beltéri egységet, hogy az ne közvetlenül fújjon a helyiségben tartózkodókra. Ezzel kivédhető a különböző betegségek kialakulása vagy az izmok és ízületek kihűlése, megfázása.

Hány fokra állítsuk a klímát?

A kinti és a benti hőmérséklet-különbség ideális esetben 5 és 8 fok között mozog. Ha nagyon szükséges - és az egyéni komfortérzetünk alapján ennél mégis hűvösebbre vágyunk -, akkor is legfeljebb tíz fokos különbséget állítsunk be. Amennyiben mégsem sikerül megegyezni a munkatársaknak az ideális hőmérséklettel kapcsolatban, néhány kompromisszumos tippet ajánl a szakember:

Állapodjunk meg egy időtartamban, mikor és mennyit üzemeljen a hűtőberendezés. Ha valaki érzékeny a klímára, időzítse a hűtés idejére az ebéd- vagy kávészünetét!

A munkaállomásokat úgy érdemes kialakítani, hogy a légáramlat ne fújjon rá senkire.

Érdemes még a munkakezdés előtt lehűteni a helyiséget, hogy ne intenzív hűtéssel kelljen kezdeni a napot.

Aki túl érzékeny a klímára vagy nem bírja sokáig elviselni a hideget, vigyen magával a munkahelyére egy sálat, pulóvert vagy mellényt, hogy védje magát a hűvösebb levegő ellen.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.