FbPixel
Jövő

Generációk csatája: hogyan segíthet kibontakozni az idősebb alkalmazottaknak egy munkahely?

Generációk csatája: hogyan segíthet kibontakozni az idősebb alkalmazottaknak egy munkahely?

Társadalmunk egyre inkább idősödik, a nyugdíjkorhatár kitolódik, a munkavállalók pedig tovább maradnak alkalmazásban. Hogy ez milyen előnyökkel jár, és a facility managerek hogyan tudják számukra megkönnyíteni az alkalmazkodást? A Servicefutures alapján az fmbusiness összefoglalója.

Nincs mit szépíteni, a munkavállalóknak a korábbinál hosszabb ideig szükséges dolgozniuk. Az idősebb alkalmazottak jelenléte egyre általánosabbá válik. Ennek tükrében nem meglepő, ha azt látjuk, hogy öt különböző generációnak kell együttműködnie eltérő szükségletekkel és értékekkel. Az 1939 és 1947 között született hagyományőrző „csendes” generációnak, a boomereknek (1948–1963), az X generációnak (1964–1978), az Y generációnak (1979–1999) és a Z generációnak (2000-től születettek).

Az egészségmegőrzés kulcsfontosságú

Ez azt is jelenti, hogy a létesítmények üzemeltetőinek a jövőben számos olyan igénynek kell megfelelniük, amelyek nagyon különbözőek. Alapvető elvárás, hogy egy munkahely biztosítson minden feltételt, ami szükséges az alkalmazottak egészségének megőrzéséhez.

Az egyre növekvő munkamennyiség és stressz hatására a testi és lelki megbetegedések elkerülésének kérdése jelenleg is kiemelt fontosságú, és mivel az idősebb korosztály ezekre még fogékonyabb, az erre irányuló kezdeményezéseknek a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell kapniuk.

Hogyan segíthet a megfelelő munkakörnyezet?

Az üzemeltetőknek rengeteg szempontot kell figyelembe venniük annak érdekében, hogy rugalmas, nyitott, tágas, fenntartható és minden korosztály számára kényelmes munkakörnyezetet tudjanak teremteni. Az idősebbek komfortérzetét teljesen más tényezők növelik, és ezt a létesítmények vezetőinek is szem előtt kell tartaniuk. A korosabb alkalmazottak érzékenyebbek lehetnek a zajokra, a melegre, a hidegre és a fényre is.

A berendezések kapcsán is érdemes minél inkább számításba venni a fiatalabbak igényeitől eltérő elvárásokat. Az olyan kialakítás, amely sok irodában népszerű (pl. kanapék elhelyezése, open office elrendezés, kemény, akár álló munkára alkalmas bútorok) az idősebb korosztály számára kevésbé vonzó, és emiatt kirekesztettnek érezhetik magukat.

A generációk közötti együttműködésnek számos előnye lehet

Az idősebb és fiatalabb munkavállalók együttes alkalmazása amennyi kihívást tartogat, annyi előnnyel is jár. A különböző korosztályokba tartozó kollégák meglehetősen eltérő készségekkel rendelkeznek, ezáltal amellett, hogy a csapat így még színesebbé válik, egymástól elleshetnek fortélyokat.

A tapasztaltabb generáció jelenléte folyamatos mentorálási lehetőséget nyújthat a fiatalabbak számára, akik korábbi kutatások szerint kimondottan nyitottak is erre. Emellett a közös munka nagyban elősegíti a munkahelyi szocializációt, a tudás áramlását és az elkötelezettség növekedését.

A generációk összecsiszolódására és összehangolt együttműködésére tehát nagy szükség lesz a jövőben, abban pedig kiemelt szerepe lehet a létesítmények üzemeltetőinek, hogy ezt a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítsék számukra.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.