FbPixel
Külföld

Gáz van?

Gáz van?

Hollandia néhány napra újraindítja a gázkitermelést Groningenben a hideg miatt. Ott, ahol egy 2018-as határozatban azt a döntést hozták, hogy fokozatosan fel kell számolni a kitermelést a gázmezőkön, mert a környéken egyre gyakoribbak a földrengések.

Hollandia „elővigyázatosságból” ideiglenesen újraindítja az ország északkeleti területén fekvő groningeni gázmezők termelését, mivel az előrejelzések szerint a hét közepére mínusz hat fokig csökkenhet a hőmérséklet az országban.

Hans Vijlbrief kitermelő ipari ágazatokért felelős miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy „minimális” mennyiségű gázt fognak kitermelni Groningenben, ahol a tavaly októberben, 60 évi tevékenység után hivatalosan megszűnt a termelés.

A holland kormány 2018-ban azt a döntést hozta, hogy fokozatosan fel kell számolni a kitermelést a gázmezőkön, mert a környéken egyre gyakoribbak a földrengések. Fenntartották azonban a lehetőséget, hogy a teljes leállás után, vészhelyzet esetére öt fúrási hely még egy évig nyitva tartson.

Gázkitermelés, földrengés, az otthon biztonsága

Vijlbrief a holland parlamentnek küldött feljegyzésében közölte, hogy két fúrási ponton „körülbelül két napon keresztül” szivattyúznák a gázt, amíg a hőmérséklet nem emelkedik nulla fok fölé, ami az előrejelzések szerint már csütörtökön bekövetkezik.

A groningeni gázkitermelő régióból származó teljes bevételből 360 milliárd euró az államkasszába folyt be, míg 66 milliárd eurót a Shell és az ExxonMobil, a holland gáz elosztására 1963-ban létrehozott NAM társaság tulajdonosai között osztottak fel.

A holland parlament egyik különbizottsága egy korábbi jelentésében megállapította, hogy az állam és az olajvállalatok kizárólag a profitszerzésre koncentráltak, és évtizedeken keresztül figyelmen kívül hagyták a groningeni lakosok biztonságát. 1986 óta több mint 1600, legalább 3,6-es erősségű rengés rázta meg a tartományt. Mintegy 85 ezer épület rongálódott meg, és az otthonok csupán 30 százalékát sikerült újra biztonságossá tenni. A kormány tavaly áprilisban 22 milliárd euró kártérítést ajánlott fel a károsult térség számára.

Forrás: MTI, fotó - NAM

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.