FbPixel
Magyarország

Friss statisztika: 130 százalékkal több energiát töltöttek az elektromos töltőállomásokon

Friss statisztika: 130 százalékkal több energiát töltöttek az elektromos töltőállomásokon

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint 2022 első negyedévében közel 130 százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 első három hónapjában.

Jelentősen nőtt a nyilvános elektromos töltőállomásokon felhasznált energiamennyiség az első negyedévben, miközben a töltőberendezések száma is 29 százalékkal nőtt egy év alatt.

Hány darab elektromosautó-töltőállomás található hazánkban?

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2022 első negyedévének végén az előző év azonos időszakához képest 29 százalékkal, 1 912 darabra nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken 3 832 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán.

Az előző év azonos időszakához képest minden megyében nőtt a nyilvános töltők száma. A legnagyobb bővülés Békés (83,3%), Hajdú-Bihar (52,1%) és Pest (46,7%) megyében figyelhettük meg. Darabszámban Budapesten volt a legnagyobb a növekedés, 95 új töltőt helyeztek üzembe. Pest megyében 79 darabot és Győr-Moson-Sopron megyében pedig 32 darabbal nőtt a számuk.

60 százalékkal nőtt a zöld rendszámmal rendelkező autók száma, 25 ezer tisztán elektromos gépkocsit tartanak nyilván

A zöld rendszámmal rendelkező autók száma közel 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint. Jelenleg 24 795 tisztán elektromos gépkocsit és 47 859 zöld rendszámmal ellátott gépkocsit tartanak nyilván.

A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest. 2022 első negyedévben 4 207 MWh-nyi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon AC és DC töltést is beleszámítva. Ez 2374 MWh-val, vagyis közel 130 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 11,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 159 041-ről 375 625-re nőtt egy év alatt.

Komárom-Esztergom megyében több mint megnégyszereződött az elektromos autókba töltött villamosenergia mennyisége, Tolna, Veszprém, Zala, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromszorosára nőtt a töltésre fordított energiamennyiség. A legkisebb mértékben Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a töltésre fordított energia mennyisége.

Vezet Budapest

A MEKH jelentéséből azt is láthatjuk, hogy a publikus töltőállomásokon elfogyasztott energiamennyiség 61,8 százaléka Budapesten és Pest megyében kerül felhasználásra, a többi megye részaránya egyenként kisebb mint 5 százalék.

Fontos tudni, hogy a háztartási és egyéb nem nyilvános töltési lehetőségek, valamint ezen helyeken töltésre felhasznált energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.