FbPixel
Külföld

Főszerepben a BSS a lengyel irodapiacon is

Főszerepben a BSS a lengyel irodapiacon is

Bár a BSS (Business Services Sector) az egyik legnagyobb foglalkoztatói szektor, a hazai munkaerőpiacon mégis kevesen ismerik. Pedig Magyarországon több mint 110 régiós és globális üzleti szolgáltatóközpont működik. De más országokban is hódítanak a BSS vállalatok: a lengyel városokban például meghatározó szereplők az irodapiacon, hiszen 2021 első felében 210 000 négyzetméter irodaterületet béreltek, ami a teljes kereslet 40%-a.

Mi az a BSS?

A BSS a Business Services Sector az olyan üzleti támogató funkciók szervezetileg és földrajzilag egy szolgáltatóközpontba szervezése, mint a pénzügy, a marketing, a sales, a HR, a beszerzés vagy az IT. Ezt általában egy anyavállalat működteti maga és minden egyes leányvállalata számára, de már léteznek olyan szolgáltatóközpontok is, amelyek nemcsak az anyacéget szolgálják ki, hanem más partnereket is. A BSS a tevékenységi köröket illetően nagyon színes, öt ágazatban nyújt szolgáltatásokat: a létesítménygazdálkodás, az építési szolgáltatások, az üzleti folyamatok kiszervezése, az informatikai és digitális szolgáltatások, valamint a kiszervezett közszolgáltatások területén.

A BSS sok ország gazdaságának egyik leggyorsabban növekvő ága

Az üzleti szolgáltatások terén Magyarország is az élvonalban van, és népszerű helyszín új szolgáltatóközpontok kialakításakor. Főbb versenytársak a régióban Csehország, Románia és Lengyelország. Utóbbi esetében olyan gyorsan fejlődik ez a szektor, hogy mára már 3,5 millió négyzetméternyi irodaterületet igényel. A BSS vállalatok – a fővárost, Varsót leszámítva – a kereslet 60%-át tették ki az irodapiacon az év első felében, ami több mint 160 000 négyzetméter irodát jelent.

2021 első félévében összesen több mint 514 000 négyzetméternyi bérleti szerződést írtak alá Lengyelországban, amelynek 50%-át a regionális piacok adták, a legtöbb bérlő pedig a BSS szektorból került ki. A járvány ellenére úgy látszik, a BSS térhódítása tovább folytatódik, és erre a növekedésre hosszú távon számítani lehet. Lengyelországban jelenleg 1600 üzleti szolgáltatóközpont foglalkoztat 355 300 főt, ami a teljes foglalkoztatottság 5,6%-át teszi ki. Ez a szám 2020-ban még csak 5,2% volt, és a gyarapodást a járvány sem tudta megállítani.

Milyen irodákat igényel a BSS?

A szektor piaci szereplői jellemzően kiváló minőségű irodákat keresnek, ugyanis számukra szinte kivétel nélkül az egyik lefontosabb kritérium a kényelmes, optimális munkakörnyezet a munkavállalói elégedettség biztosításához. Ezek a vállalatok több ezer szakembert alkalmaznak, és a legnagyobb érték számukra a munkaerő, ezért az alkalmazottak elvárásai meghatározzák a bérlői igényeket. Alkalmazkodni kell az egyre népszerűbb hibrid modellben dolgozó munkavállalókhoz is, és ösztönözni kell őket az irodában való tartózkodásra. Ez az egyik legnagyobb kihívás az Fm szakemberek számára is, hogy olyan környezetet tudjanak biztosítani, amely kellőképpen vonzó, emellett pedig segíti a kreativitást és a termelékenységet is.

 

Forrás: property-forum.eu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.