FbPixel
Épületüzemeltetés

Fontos határidő: regisztrálniuk kell a cégeknek az új hulladékgazdálkodási rendszerbe

Fontos határidő: regisztrálniuk kell a cégeknek az új hulladékgazdálkodási rendszerbe

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek április 30-ig kell regisztrálni a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalati portálján az elektronikus ügyintézési felületen – hívta fel a figyelmet a fontos határidőre a társaság.

Mint azt az MTI-vel közölte a társaság, a regisztrációval a hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és -kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak. A szolgáltatás igénybevétele kötelező.

Az intézmények - többek között iskolák, óvodák, idősek otthona, szociális intézmények - és gazdálkodó szervezetek, koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti 2023. július 1-jétől.

A regisztráció a hulladéktermelők és a hulladék begyűjtését végző szolgáltatók összekapcsolását támogatja, valamint közvetlen felületet biztosít a koncessziós társasággal szemben fennálló kötelezettségek, egyenlegek és egyéb folyamatban lévő ügyek követésére – tudta meg az fmbusiness.hu.

Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer

A közlemény szerint július 1-jétől a MOHU Zrt. koncessziós kiírásnak és a jogszabályoknak megfelelően - uniós irányelvek mentén - elindítja Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelőségi rendszert (EPR). Ennek célja, hogy a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

MOHU, hulladékgazdálkodás, fontos határidő cégeknek, fmbusiness.hu - létesítménygazdálkodás, facility management  hírek

Körforgásos termékből képződő hulladék átvétele

Az új rendszerben a MOHU Zrt. gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről. Mindez érinti többek között a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó- és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit – közölték az MTI-vel. A regisztrációval kapcsolatos részletes tájékoztatás a mohu.hu weboldalon található.

Centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jön létre

Július elsejétől az eddigi megosztott önkormányzati és állami hulladékgazdálkodási közfeladatok helyett az előbbi megszűnésével egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jön létre. A MOHU nyerte meg 35 évre az állami koncessziót a hulladékgazdálkodás hazai egységesítésére és fejlesztésére.

(MTI, MOHU)

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.