FbPixel
Építési technológiák

Folyadékalapú ablak, amely csökkentheti az épületek energiafelhasználását

Folyadékalapú ablak, amely csökkentheti az épületek energiafelhasználását

Eddig mindenki arra koncentrált, hogy nyáron kizárja a napfényt, télen pedig annyit engedjen be belőle, amennyit csak lehet. A hőtárolásra azonban eddig senki nem gondolt - hangsúlyozták a kutatók. 

 

Érdekes ötlettel álltak elő a Nanyang Műszaki Egyetem kutatói: tíz év alatt sikerült kifejleszteniük egy olyan folyadékalapú ablakot, ami hidrogélt használ, és ami akár 45 százalékkal is csökkentheti az épületek energiafelhasználását - adta közre a hugbc.hu.

A kutatások szerint még a mai energiatakarékos ablakoknál is 30 százalékkal jobb eredményeket tud felmutatni a folyadékalapú ablak.

Hőtárolás

A szingapúri kutatók hangsúlyozták: meg szerették volna reformálni az általános felfogást, miszerint eddig mindenki arra koncentrált, hogy nyáron kizárja a napfényt, télen pedig annyit engedjen be belőle, amennyit csak lehet. A hőtárolásra azonban eddig senki nem gondolt.

Egy 2009-es ENSZ-jelentés szerint a nagy energiaigényű épületek akár a globális energiahasználat 40 százalékáért is felelősek lehetnek. A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint az elektromos áramhoz és lakossági fűtéshez köthető direkt és indirekt globális felmelegedést okozó kibocsátások 2019-ben voltak eddig a legmagasabbak, ebben az évben az energiatermeléshez köthető globális széndioxid-emisszió 28 százalékáért voltak felelősek. A növekedésért főleg a nagy épületek növekvő energiaigénye volt a felelős, ami a fűtést, a hűtést érinti leginkább.

A fény sokat melegít nyáron

A hagyományos energiatakarékos ablakok drágák, méghozzá a bevonatuk miatt, ami nem engedi át az infravörös fényt sem befelé, sem kifelé - így járulnak hozzá a fűtés és a hűtés költségének csökkentéséhez. Nem tesznek azonban semmit a látható fénnyel, ami még mindig sokat melegít nyáron az épületeken.

Fényre változó ablakok

A szingapúri kutatók most új megoldást alkalmaztak: hidrogélt használtak a technológiához, ami elhomályosítja az üveget, ha hő éri, ezzel sokkal kevesebb napfényt enged át, mint a hagyományos ablakok. Hideg időben újra átlátszóvá válik, így átengedi a fényt és a meleget, segítve a fűtést. A szakértők többek között sanghaji, Las Vegas-i és szingapúri időjárási adatokat elemeztek a kutatáshoz, és három helyen végeztek kültéri teszteket.

(Nanyang Technological University, Singapore, Hungary Green Building Council)

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.